Goed eten voor steden

Het favoriete recept van collega Miguel: vegan chocoladecake met quinoa

November 9, 2023
No items found.

Niets zo heerlijk als een goeie chocoladecake - of het nu voor een verjaardag, feest of zomaar is, jong en oud smullen ervan. Maar wist je dat je het ook met quinoa kan maken? Die populaire graansoort uit Zuid-Amerika toont zo dat het voor wel meer kan worden gebruikt dan enkel zomerse salades. Collega Miguel Escudero deelt deze maand daarom graag een van zijn favoriete chocoladecakes met dat superfood uit de Andes - dat wordt genieten!

Ingrediënten

Voor de cake

 • 200 g gekookte quinoa, afgekoeld  
 • 125 ml amandelmelk (of een andere plantaardige variant)  
 • 85 ml kokosolie
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 120 g ongezoete appelmoes
 • 200 g suiker
 • 100 g cacaopoeder
 • 2 theelepels bakpoeder
 • ¼ theelepel zout

Voor de vegan chocolade ganache

 • 85 g zuivelvrije chocoladeschilfers
 • 60 ml kokosmelk (of een andere plantaardige variant)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een cakevorm in.
 2. Meng in een blender de gekookte quinoa, amandelmelk, kokosolie, vanille-extract en appelmoes. Mix alles tot een glad deeg.
 3. Klop in een grote mengkom de suiker, cacaopoeder, bakpoeder en het zout door elkaar.
 4. Giet het mengsel met de quinoa bij de droge ingrediënten en meng alles tot een glad deeg.
 5. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
 6. Bak de cake 30-35 minuten. Controleer de cake af en toe met een prikker: als deze droog uit de cake komt, is die klaar. Anders laat je de cake nog even verder bakken en test je het even later nog een keer.
 7. Terwijl de cake bakt, bereid je de vegan chocolade ganache. Verwarm in een klein steelpannetje de kokosmelk tot het kookt. Haal van het vuur en voeg de chocoladeschilfers toe. Roer tot een gladde massa.
 8. Zodra de cake is afgekoeld, smeer je de chocoade ganache over de bovenkant.
 9. Snij in plakjes, deel met je geliefden en genieten maar!
This decadent quinoa gluten free chocolate cake super moist and fudgy, flourless, and not too rich. Plus, it's naturally dairy free and gluten free!
Credits: Gluten Free on a Shoestring

In gesprek met Miguel

Waarom heb je dit recept gekozen?

Als grote chocoladeliefhebber wou ik heel graag dit recept delen. Maar ik wou ook dat mijn vegan collega’s hier zonder schuldgevoel van zouden kunnen genieten, dus vandaar de vegan variant. Het recept is eigenlijk een combinatie van twee fantastische ingrediënten van het CREA-project, waar ik op werk. Ten eerste de quinoa: een superfood uit de Andes dat niet alleen glutenvrij is, maar ook een plantaardig proteïnegehalte heeft. En ten tweede natuurlijk de chocolade, als eerbetoon aan Ecuador, dé bakermat van cacao. Ik voeg ook graag een historisch 'fun fact' toe: er is archeologisch bewijs dat de Mayo-Chinchipe cultuur zo’n 3.500 jaar geleden al cacao gebruikte.

Waarom werk je bij Rikolto?

Bij Rikolto werken brengt mijn liefde voor Ecuador en België op een prachtige manier samen. En net daarom is CREA, dat Ecuadoraanse producten in Europa wil promoten, zo’n tof en uitdagend project voor iemand als ik.

Dilemma: nooit meer koffie of nooit meer chocolade?

Oef, dat is echt heel moeilijk. Elke ochtend geniet ik enorm van mijn dagelijkse kopje koffie en ik moet toegeven dat ik er een beetje een snob in ben: liever één goed kopje dan een heleboel middelmatige. Wat de chocolade betreft, neig ik naar de donkere kant – mijn favoriet is die van 70%. Ik heb ook echt een zwakte voor de fijne chocoladesmaak uit Ecuador. Dus als ik zou moeten kiezen, zou ik heel misschien – en met véél tegenzin – afscheid nemen van koffie, maar laat ons hopen dat die dag nooit komt!

Kook je ook in de toekomst graag mee met onze collega’s? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws