Goed eten voor steden

Het favoriete recept van Rikolto-fan Jana: 'tortia' van Bommeke

March 21, 2024
No items found.

Voedselverspilling tegengaan met goed eten? Kan! Jana Goddé werkt op Campus Woudlucht, een school voor buitengewoon basisonderwijs in hartje Heverlee. Ze stelde vast dat heel wat leerlingen er met honger in de les zaten en besloot om samen met Rikolto in zee te gaan. Nu krijgen de leerlingen er elke week gratis soep en ontbijt, iets om naar uit te kijken! Jana begrijpt dus als geen ander het belang van (de gelijke toegang tot) goed eten, deze maand deelt ze dan ook graag een van haar favoriete recepten: 'tortia' van bommeke, uit het 'gouden kookboekje' van haar oma. Heerlijk simpel en simpelweg heerlijk!

Ingrediënten

  • 700 g vastkokende aardappelen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes look
  • 5 eieren
  • Tonijn uit blik (eventueel)
  • Peper en zout
  • Boter/olie

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en laat ze zeer zacht koken. Snij ondertussen de ui, look en tonijn fijn.
  2. Zodra de aardappelen zijn afgekoeld, laat je ze best even afkoelen.
  3. Prak de afgekoelde aardappelen fijn en meng ze onder de fijngesneden ui, look en tonijn.
  4. Kluts de eieren heel goed door en meng vervolgens alles samen.
  5. Zet een grote pan op het vuur en laat de boter/olie smelten.
  6. Giet het mengsel in de pan en laat de onderkant 5 à 6 minuten bakken. Let goed op dat het niet aanbrandt.
  7. Zodra je merkt dat de onderkant goed loskomt, draai je de tortilla om zodat de bovenkant ook kan bakken. Zodra alles gaar is, kan je hem opdienen - eventueel met een slaatje.

Het voordeel van dit recept is dat dit ook koud kan gegeten worden. En je kan variëren met allerlei ingrediënten. Heb je dus nog restjes paprika of andere groenten, dan kan je dit zeker bij in het mengsel draaien. Ideale restjesverwerker dus!

In gesprek met Jana

Waarom koos je dit recept?

Ik heb dit recept gekozen, omdat het deels een recept is van mijn oma. Wanneer ze enkele jaren geleden overleed, kreeg ik haar kookboeken en daar zat een zelfgeschreven receptenboekje bij. Dit recept is er eentje waar ik altijd naar uitkeek, dus ik was dan ook heel blij toen ik het er tussen zag staan. Het is een heel simpel recept (eigenlijk heb ik er het kookboekje niet voor nodig) en je kan er heel erg in variëren. Maar toch hou ik me altijd aan dit recept en ligt mijn 'gouden kookboekje' steevast naast mij met mijn oma haar begeleidende woorden.

"Een gevulde koelkast of voorraadkast is niet overal zomaar een evidentie, ook zeker niet in ons land. En naar mijn gevoel zouden wij, maar ook zeker de politiek, hier meer bij moeten stilstaan."

Vanwaar al die mooie Rikolto-liefde?

Mijn Rikolto-liefde is eind vorig schooljaar gestart. Nadat mij opviel dat er veel leerlingen met honger op de schoolbanken zitten, sprak ik hier onze GOK-leerkracht (n.v.d.r. Gelijke Onderwijskansen) op aan. Samen begonnen we te brainstormen om kwalitatief, gratis eten aan te bieden op school. Al snel kwamen we uit op Rikolto. Met de subsidies van Stad Leuven en Rikolto kregen we de mogelijkheid om een heel project op poten te zetten. En met dank aan een top-team loopt nu ons soep- en ontbijtproject op school, dat de leerlingen elke week toegang geeft tot gratis soep en ontbijt. De soep maken onze leerlingen trouwens zelf! We koppelen dus het nuttige aan het aangename, want dit is voor hen echt een leermoment. Nu het project al enkele maanden loopt, zien we wel een aantal verbeterpunten maar we zijn er heel erg mee bezig om het project te optimaliseren zodat het nog jaren verder kan zonder problemen.

Want we zien echt dat de leerlingen uitkijken naar de soepdag en ook de ontbijtkar niet schuwen. Dat doet mij enorm deugd en motiveert mij alleen nog meer om er samen voor te zorgen dat élk kind toegang heeft tot goed eten op school.

Dilemma: nooit meer zoet of nooit meer zout?

Wat een dilemma! Ik eet alles graag: zoet, zuur, zout, pikant ... het kan me allemaal bekoren. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor nooit meer zoet. Ik eet heel erg graag groenten en kaas. Dus dan ik de zoetigheden liever aan de kant staan. Ook bij drank zal ik sneller kiezen voor water dan voor frisdrank. Gewoon omdat ik vind dat frisdranken veel te zoet smaken.

Terwijl ik over dit dilemma nadenk, ben ik er mij ook heel erg van bewust dat het een luxe is om tussen dingen te kiezen. Want jammer genoeg is dit niet overal zo. Een gevulde koelkast of voorraadkast is niet overal zomaar een evidentie, ook zeker niet in ons land. En naar mijn gevoel zouden wij, maar ook zeker de politiek, hier meer bij moeten stilstaan.

Kook je ook in de toekomst graag met ons mee? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws