Goed eten voor steden

Het recept van Sami Tamimi: fattoush uit de koelkast geplunderd

November 11, 2025
No items found.

Soms begint een maaltijd niet met een recept, maar met een herinnering. Deze versie van fattoush lijkt op de klassieke salade die iedereen wel kent en lekker vindt. Toch weet dit recept, van de moeder (Na’ama) van Sami Tamimi, zich te onderscheiden. Een salade vol troost, herinnering en menselijkheid.

Sami Tamimi is een van de bekendste ambassadeurs van de Palestijnse keuken. Zijn nieuwste kookboek, Boustany (“mijn tuin” in het Palestijns), is een echte aanrader voor wie nieuwsgierig is naar de rijke smaken en verhalen uit Palestina. In Boustany keert Sami terug naar zijn roots: naar gerechten die herinneringen oproepen aan thuis, familie en eenvoud. Gerechten die niet alleen de smaakpapillen prikkelen, maar ook het hart raken.

"Eten is een taal die we allemaal begrijpen. In een tijd waarin over Palestina vaak alleen in de context van conflict wordt gesproken, vind ik het belangrijk om mensen eraan te herinneren dat de Palestijnse cultuur rijk en gelaagd is. Wanneer ons bestaan wordt uitgewist, houden dit soort verhalen onze erfenis levend."

Na’ama’s fattoush, een recept dat ook in zijn eerdere kookboeken Jeruzalem en Falastin werd gepubliceerd, wordt nog altijd door Sami’s familie gemaakt. “Het troost me enorm dat ik weet dat de erfenis van mijn moeder zo voortleeft,” vertelt hij.

In deze versie wordt geroosterd brood gebruikt met citroen en granaatappelmelasse, terwijl Sami’s moeder haar salade afwerkte met zelfgemaakte karnemelkdressing en ongeroosterd brood. Beide zijn kleurrijk, knapperig, prikkelend en bomvol verse kruiden. Maar eigenlijk kan je eindeloos spelen met wat er in je koelkast ligt, en met voedselrestjes een heerlijke maaltijd op tafel toveren.

Herinneringen om van te proeven

Is er een gerecht uit Boustany dat jou een gevoel van troost of verbondenheid geeft?

Er zijn er veel. Eén dat er voor mij uitspringt, zijn de couscousbeignets, gebaseerd op een eenvoudig gerecht van couscous en tomaat. Dat is pure troost voor mij. Mijn moeder maakte die couscous al toen ik nog een peuter was. Ik herinner me hoe ik samen met mijn broers en zussen op de grond zat te eten. Door de jaren heen zijn er verschillende versies van dit recept verschenen in Jeruzalem en Boustany, en het raakt me telkens opnieuw wanneer ouders vertellen hoeveel hun kinderen ervan genieten. Het is bijzonder hoe een paar eenvoudige ingrediënten zoveel betekenis kunnen dragen.

Wat hoop je dat mensen in België meenemen uit de Palestijnse eetcultuur?

Eten is een taal die we allemaal begrijpen. Koken en samen eten scheppen een verbinding met verhalen en herinneringen; een kookboek bevat veel meer dan alleen recepten. In een tijd waarin over Palestina vaak alleen in de context van conflict wordt gesproken, vind ik het belangrijk om mensen eraan te herinneren dat de Palestijnse cultuur rijk en gelaagd is, zeker als het om eten gaat. Wanneer ons bestaan wordt uitgewist, houden we door de verhalen te lezen en de gerechten te koken die erfenis levend en dragen we ze over aan de volgende generatie.

Ingrediënten

  • 2-3 oudbakken volkorenpitabroodjes  
  • 350 g tomaten van verschillende kleuren  
  • 1 grote komkommer (300 g)  
  • 1 rode paprika (150 g)  
  • 1 grote teen knoflook, geperst  
  • 3 eetl. citroensap  
  • ½ eetl. wittewijnazijn  
  • 1½ eetl. granaatappelmelasse  
  • 4 eetl. olijfolie  
  • ½ theel. komijnzaad, geroosterd en grof gekneusd  
  • ¾ theel. korianderzaad, geroosterd en grof gekneusd  
  • 1 eetl. sumak, plus meer voor erover  
  • 120 g radijs, in dunne plakjes  
  • 1 grote banaansjalot, in dunne ringen (70 g)  
  • 3-4 bosuitjes, in dunne ringetjes  
  • 20 g peterselie, grof gehakt  
  • 15 g munt, in smalle reepjes  
  • 10 g koriander, grof gehakt zout  

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 180 °C.  
  2. Snijd de pitabroodjes open en leg ze op een bakplaat, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Rooster ze 10-12 minuten of tot ze goudbruin zijn. Zet ze opzij om ze te laten afkoelen en breek ze in hapklare stukjes.  
  3. Snijd grote tomaten in partjes van 1 cm en snijd kleinere exemplaren doormidden, en leg ze allemaal in een grote mengkom.  
  4. Verwijder de zaadjes uit de komkommer, snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm en doe hetzelfde met de rode paprika.  
  5. Voeg de rest van de ingrediënten, behalve het brood, samen met ¾ theelepel zout toe, schep alles goed om en zorg ervoor dat alle groenten met de dressing zijn bedekt.  
  6. Voeg vlak voor het serveren van de fattoush het geroosterde brood toe en schep de salade nog één keer om. Bestrooi met nog wat sumak en serveer meteen.
"Het raakt me telkens opnieuw wanneer ouders vertellen hoeveel hun kinderen van deze recepten genieten. Het is bijzonder hoe een paar eenvoudige ingrediënten zoveel betekenis kunnen dragen."
Dummy image

Een tafel vol menselijkheid

De fattoush van Sami Tamimi laat zien hoe eten herinneringen draagt, verhalen bewaart en verbinding schept. En dat raakt aan iets wat verder reikt dan de keuken alleen.

De campagne van 11.11.11 ‘Tijd voor menselijkheid’ roept op om stil te staan bij wat ons verbindt. In een wereld die soms hard en verdeeld aanvoelt, herinnert een gerecht als dit eraan dat menselijkheid vaak begint met iets eenvoudigs: samen koken, delen, luisteren.

Door dit soort verhalen te blijven delen, houden we ze levend. En brengen we hopelijk een beetje zachtheid in deze wereld.

Steun de campagne
No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws