Goed eten voor steden

Hoe Generation Food ondernemerschap in Burkina Faso stimuleert

July 6, 2021
Rose Somda
rose.somda@rikolto.org

oe kan de snelgroeiende hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou, zich in de toekomst voeden? Rikolto en het stedelijke agentschap voor economische ontwikkeling brachten op 20 en 21 mei 60 jongeren samen in een hackathon in het kader van Generation Food. Met steun van experten uit de voedingssector en business coaches ontdekten ze de uitdagingen en verkenden ze nieuwe ondernemingskansen om daar een antwoord op te geven.

Op dit moment werkt 80% van de bevolking in Burkina Faso in de agrovoedingsindustrie. Jongeren keren echter steeds meer landbouw de rug toe vanwege onleefbare prijzen en armoede. Nochtans kampt het land nog steeds met voedselonzekerheid. Vandaar de nood aan fris ondernemerschap dat vraagstukken rond duurzaamheid aanpakt en tegelijkertijd inkomens genereert. Generation Food geeft hen daarbij een duwtje in de rug.

Jongeren leren door de hackathon meer over de ondernemingskansen en uitdagingen van de voedingsindustrie zodat ze die mee kunnen nemen naar hun eigen projectideeën. Zo versterken ze hun eigen idee en kunnen ze financiering zoeken om hun onderneming te starten.

Hamado Tapsoba

Regionaal Directeur van Rikolto in West-Afrika

De jonge entrepreneurs tonen gretigheid om een verschil te maken in het voedingssysteem van hun hoofdstad. Tijdens de hackathon konden ze daarvoor steunen op de begeleiding van Dr. Emmanuel Sawadogo van de Ki-Zerbo Universiteit.

“De hackathon heeft me aangemoedigd om een volgende stap te zetten", zegt Roxane Nikiema, een van de 60 jonge ondernemers. "We konden rekenen op advies van experten waardoor we ons project kunnen verbeteren. Meteen na de workshop heb ik mijn ondernemingsplan bijgestuurd. Nu wil ik ook mijn bedrijf echt verder ontwikkelen. Met deze ervaring heb ik er vertrouwen in dat ik het kan.”

De Ouagadougou hackathon maakt deel uit van het Generation Food-project, dat twee jaar lang zal lopen met de steun van Gillès Foundation. Rikolto en het stedelijk ontwikkelingsagentschap werken samen om een Generation Food incubator op te richten. Die incubator moet jongeren vooruit stuwen om met hun ondernemingsideeën het voedselsysteem van Ouagadougou te transformeren.

De incubator is ook een plaats waar jonge, startende ondernemers en mensen met ervaring en expertise elkaar kunnen inspireren en versterken. “Zo krijgen we een generatie jongeren die de vaardigheden heeft om succesvolle ondernemingen te leiden, dankzij de ondersteuning mensen uit de agrovoedingssector en ondernemingscoaches”, zegt Hamado Tapsoba directeur van Rikolto in West Afrika. “Samen met onze partners hopen we op deze manier de slaagkansen van deze ondernemingen te verhogen.”

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws