Goed eten voor steden

Hotels Cut Waste: Van der Valk Antwerpen onderneemt actie tegen voedselverspilling

November 20, 2024
Maarten Corten
Medewerker Communicatie & Citizen Engagement

“Als het beter kan, waarom zouden we het dan niet doen?” Frans Torfs, hoofdchef in Van der Valk Hotel Antwerpen, schaart zich volledig achter het FoodWIN-traject. Het hotel engageert zich om via slimme acties voedselverspilling terug te dringen.

De eerste stap is wegen. Want meten is weten. “Ik ben benieuwd om te ontdekken waar onze grootste verliesposten zitten en hoe we die kunnen aanpakken”, klinkt het bij de gemotiveerde hoofdchef.

Sorteren en wegen

In de week van 20 tot 26 oktober vond de ‘nulmeting’ plaats. “We verzamelen en wegen een week lang de voedselresten", vertelt Helena Vermeesch, projectmedewerker bij FoodWIN. “Zo vergaren we data om de verschillende afvalstromen in kaart te brengen.”

Elke dag start het keuken- en zaalpersoneel om half elf met het afruimen van het ontbijtbuffet. De appelsienpersmachine legen, de confituurpotten terug in de koelruimte, de ei- en spekschalen opruimen, ... Het gaat er vlot en efficiënt aan toe!

Wat op dat moment moet worden weggegooid, belandt in emmers met eetbare en niet-eetbare resten.  “We vragen om goed te sorteren. Wat blijft achter na het buffet? Wat werd op een bord opgeschept maar niet opgegeten? En welk afval ontstaat al tijdens het bereiden in de keuken?” verduidelijkt Helena.

(Lees verder onder foto's)

"Ik hoop dat we met de resultaten het volledige personeel kunnen sensibiliseren rond voedselverspilling."

Frans Torfs

Hoofdchef | Van der Valk Hotel Antwerpen

30% wereldwijd verspild

“Wereldwijd gaat één derde voedsel verloren. Met onze missie voor een verspillingsvrije wereld zetten we ons in om horeca te inspireren voedselverspilling aan te pakken. Voor Hotels Cut Waste kregen we de steun van de Europese Unie om ons aanbod voor hotels aan te scherpen en wijder te verspreiden.”

Mélodie Arts

Coördinator | FoodWIN

Meer info

Voorkomen en herbestemmen

De nulmeting levert trouwens niet alleen cijfermateriaal. Ze creëert ook de mogelijkheid om kennis te maken met het reilen en zeilen van het hotel.  

Mélodie Arts, coördinator bij FoodWIN, neemt alles zorgvuldig op. “We noteren wat we zien. Zo zijn er zeker een aantal zaken waarvoor we hen kunnen feliciteren zoals het gebruik van dispensers voor sauzen en chocopasta. We krijgen ook zicht op de portiegroottes en het formaat van de schalen, borden en kommetjes die ze gebruiken.”

Zodra de resultaten zijn verwerkt, brengt FoodWIN een team van Van der Valk samen om de resultaten van de nulmeting te overlopen. Daarna gaan ze brainstormen over manieren om voedselverspilling te voorkomen en overschotten een bestemming te geven. Door de belangrijkste spelers mee aan tafel te zetten, ontstaat een actieplan dat écht bij de werking het hotel past.

Chef Frans kijkt er alvast naar uit: “Ik hoop dat we de resultaten kunnen gebruiken om het volledige personeel te sensibiliseren rond voedselverspilling en dat we samen stappen vooruit kunnen zetten. Door te blijven zoeken naar manieren om onze werking te verbeteren, houden we het voor iedereen leuk en boeiend!”

Redactie: Yer Hanssens

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws