Maak jij ook mee het verschil?
Wil jij ook mee het verschil maken voor de koffieboeren in Oost-Congo? Steunen kan via een overschrijving op BE64 0000 0000 5252. Giften vanaf €40 geven recht op een belastingaftrek.
Kawa Kabuya, een koffiecoöperatie uit Oost-Congo, bereikte in maart 2025 een belangrijke mijlpaal: voor het eerst eindigde de coöperatie in de top 5 van de beste Afrikaanse koffies in de regionale AFCA-wedstrijd Taste of Harvest. Een indrukwekkende prestatie, aangezien die lijst doorgaans gedomineerd wordt door Ethiopië, het land waar Arabica-koffie zijn oorsprong vond. Met deze prestatie bevestigt Kawa Kabuya haar pioniersrol binnen de Congolese koffiesector. Door de aanhoudende onveiligheid in de regio is dit nieuw tijdperk voor de koffieproductie in Congo echter erg onzeker.
De indrukwekkende prestatie van Kawa Kabuya is niet alleen een overwinning voor de coöperatie zelf, maar een overwinning voor alle Congolese koffieboeren. Rikolto zet zich samen met Kawa Kabuya en vele andere organisaties al sinds 2012 in voor de ontwikkeling van de sector.
In nauwe samenwerking met lokale koffiecoöperaties werkt Rikolto aan het verbeteren van de productie, het verhogen van de kwaliteit en het versterken van de markttoegang voor kleinschalige boeren.
Door de boeren te begeleiden in duurzame landbouwtechnieken en de bouw van micro-wasstations, hielp Rikolto de boeren hun productiviteit te verhogen en hun kansen op de markt te verbeteren. Zo slaagden we er samen met vele partners in om de Congolese koffiesector weer op de kaart te zetten.
Ondanks de successen van de voorbije jaren, kijkt de sector aan tegen enorme uitdagingen. Politieke instabiliteit, economische uitdagingen en klimaatverandering zetten de koffiesector onder druk. De instabiliteit in de regio kreeg recent een nieuw hoofdstuk met de opmars van de M23-rebellen in verschillende gebieden. Honderdduizend Congolezen moesten hun werk stilleggen en sloegen op de vlucht.
Door het geweld raakten heel wat micro-wasstations, infrastructuur die cruciaal is voor het verwerkingsproces van koffie, beschadigd. Slechts de helft van deze stations is nog operationeel en de aanwezigheid van gewapende groepen maakt het voor veel boeren te gevaarlijk om hun landbouwactiviteiten voort te zetten.
Certificeringen die dreigen te vervallen, kredietverstrekkers die zich terugtrekken, boeren die toegang tot de markt verliezen: de toekomst oogt plots weer erg onzeker.
Recente vredesonderhandelingen in Qatar tussen de M23-rebellen en de Congolese regering leidden tot een akkoord om te streven naar vrede. Toch blijft het onduidelijk wat dat concreet betekent voor de situatie ter plaatse, aangezien staakt-het-vurens in het verleden meermaals geschonden werden.
Ook in deze onzekere tijden blijft Rikolto zich inzetten voor de koffieboeren van Congo. De organisatie helpt de coöperaties om hun werking voort te zetten of opnieuw op te starten. Dankzij de steun van Rikolto kunnen boeren hun infrastructuur herstellen, doorgaan met produceren en hun inkomen veiligstellen. Rikolto blijft bouwen aan een hoopvolle toekomst voor koffieboeren in Congo, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.