Goed eten voor steden

Soep brengt scholen in verbinding

December 2, 2023
Chloé Van Uytven
Communicatiemedewerker

In het kader van ons programma rond 'goed eten op school' organiseerden we een uitwisseling tussen twee secundaire scholen in België en Vietnam. Een groep enthousiaste leerlingen van Sancta Maria Leuven en de Nam Trung Yen secondary school bereidden elk een typische soep van hun land voor, deelden hun ervaringen en beantwoordden een hele hoop vragen. Het werd een meer dan boeiende uitwisseling waarin heel wat interessante culturele verschillen en gelijkenissen rond voeding naar boven kwamen. En het moet gezegd worden: al die lekkere soep, daar moesten wij nogal van watertanden.

No items found.
No items found.

Begin december mochten wij op ons kantoor in Leuven heel wat secundaire scholieren verwelkomen voor een uitwisseling rond 'goed eten op school'. De Leuvense studenten schoven mee bij ons aan tafel, de studenten uit Vietnam waren er dan misschien enkel online bij, aan enthousiasme was allesbehalve een gebrek. De leerlingen van Sancta Maria trokken naar de vrijdagmarkt in Leuven en kochten alle nodige ingrediënten voor een goeie Belgische courgettesoep. In de keuken van de Nam Trung Yen secondary school werd er dan weer druk geproefd van 'pho ga', een typisch Vietnamese kippensoep.

Beide scholen hadden hun kookkunsten in een leuk filmpje gegoten en nu was het tijd om dit met elkaar te delen. De studenten waren duidelijk erg onder de indruk van de ander en hadden meteen een heleboel vragen klaarstaan: "Hoe proeft de soep? Hoeveel kost die? Waar kopen jullie meestal jullie eten? Vertel eens wat meer over typische gerechten van jullie land!" Heel mooi om te zien dat alle leerlingen met zoveel gezonde nieuwsgierigheid aanwezig waren.

Daarna was het tijd om even dieper in te gaan op de eetcultuur in beide landen. Het werd al snel duidelijk dat er heel wat verschillen waren tussen de scholen. Want terwijl Vietnamese leerlingen elke dag een warme maaltijd krijgen, is dat in ons land eerder de uitzondering. Bovendien lieten de Vietnamese studenten vallen dat ze na elke middag een rustmomentje krijgen - de leerlingen bij ons op kantoor lieten alvast subtiel bij hun leerkracht vallen dat zij ook wel voor dat idee te vinden zijn, het proberen waard. De Vietnamese studenten waren op hun beurt dan weer erg verrast door al dat brood dat wij hier in België eten.

Om af te sluiten blikten de leerlingen terug op deze uitwisseling. Van vaag concept tot de soep echt maken, filmen en met elkaar delen, beide groepen kijken duidelijk positief terug op deze ervaring en waren blij om elkaar - en hun eetcultuur - beter te leren kennen. De scholen namen afscheid met een hele hoop nieuwe inzichten én met een nieuw recept, klaar om de keuken in te duiken en van een nieuwe soep te proeven.

De Rhetoric discussie-widget is beschikbaar op Rikolto dankzij financiële steun van EIT Food.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws