Goed eten voor steden

Soep van geredde groenten naar Antwerpse scholen

January 31, 2022
No items found.

EIT Food, Sense, Rikolto, Special Fruit, Growzer en Groothandel Claessens lanceerden op 31 januari met de steun van Stad Antwerpen een pilootproject voor soep op school, gemaakt van groente- en fruitoverschotten. Leerlingen van de Spectrumschool in Deurne en de twee vestigingen van het Instituut Maris Stella - Sint-Agnes (IMS) kunnen daardoor twee keer per week genieten van lekkere soep. “Een win-win scenario: onze leerlingen krijgen gezonde voeding aan een toegankelijk tarief en tegelijkertijd redden we voeding van de afvalberg”, zegt Dimitri Meurrens, directeur van het IMS.

In ons huidige voedselsysteem gaat naar schatting 30-40% van de voeding verloren. Een deel daarvan is perfect eetbaar. Dus waarom voeding verloren laten gaan omdat het niet de juiste kleur of vorm heeft, of tegen de houdbaarheidsdatum aanloopt? Als reactie tegen die voedselverspilling lanceerden EIT Food en horeca management software bedrijf Growzer samen het platform Get Wasted om die voeding een nieuwe bestemming te bieden.

Op de online circulaire marktplaats kunnen groothandels reststromen van groente aan voordelige tarieven aanbieden aan de sociale economie. Die verwerkt ze tot soepen die daarna aan bijvoorbeeld scholen en rusthuizen geleverd worden.

In deze eerste pilootfase gebeurt de matchmaking nog handmatig en wordt er enkel op kleine schaal getest. “Voor reststromen is er vandaag geen Business to Business-afzetmarkt en bestaan er geen logistieke flows”, legt Yana Pannecoucke van EIT Food uit. “Voor al deze uitdagingen zoeken we samen met de partners in het project stapsgewijs naar haalbare oplossingen. We starten nu met de productie van soepen voor Antwerpse scholen. Binnenkort komen daar ook bij.”

Pilootfase voor 420 leerlingen

Het IMS ziet dit project alvast als een uitgelezen kans om haar leerlingen op twee locaties gezonde soepen en smoothies aan te bieden. Dimitri Meurrens, directeur van IMS: “Eat good, feel good. We willen alle leerlingen op onze school de kans geven gezond te eten en zich zo ook beter te voelen.”

Het pilootproject ging vorige er week van start. De twee vestigingen van de school kregen soep geleverd die gemaakt is van de reststromen van tomaten die door de sociale economieonderneming Sense werden bereid in de keuken van Den Bell. Zo’n 300 leerlingen proefden alvast met succes van de primeur.

Het blijft niet beperkt tot het aanbod alleen, EIT Food en Rikolto voorzien ook een educatief luik in het project. "Via lessen en workshops in de scholen en praktijkbezoeken aan onze partners, maken we leerlingen vertrouwd met voedseloverschotten, lokale producenten en sociale economie", zegt Myrthe Peijnenborg van Rikolto. Zo voorzien we de scholen van kwalitatieve voeding én een educatieve meerwaarde.

De school is namelijk een cruciale plek om zowel de geesten als de magen te voeden. “Het toekomstige eetgedrag wordt voor een groot stuk bepaald tijdens de jonge jaren. Als je weet hoeveel eten er verloren gaat en je leert vervolgens ook nog hoe je met overschotten een lekker gerecht kan maken, is de oplossing dichtbij”, zegt Myrthe Peijnenborg van Rikolto.

Naast de aankoop van soep, is het voor scholen ook mogelijk om via Get Wasted rechtstreeks groente en fruitoverschotten aan te kopen. De Spectrumschool in Deurne zal volgende week als eerste officiële gebruiker van het platform overschotten aankopen en verwerken tot soep voor 120 leerlingen van de eerste graad.

“We merken dat het voor veel van onze jongeren niet evident is om dagelijks gezonde voeding mee naar school te brengen. Dat kan de Spectrumschool via dit project opvangen. In navolging van het gezond ontbijt dat we regelmatig aanbieden aan onze jongeren, kunnen we op deze manier ook 's middags een gezonde lunch voorzien”, vertelt Sonja Wellens, adjunct-directeur van de Spectrumschool.

Een Antwerps verhaal met potentieel

In de komende maanden hebben alle partners de ambitie om op grotere schaal in Antwerpen overschotten van groenten en ook fruit te verwerken tot soepen en smoothies voor scholen. Zo krijgen meer groothandels en producenten de mogelijkheid om via het platform hun groente- en fruitoverschotten opnieuw aan te bieden.

“Elke dag gaat er in de wereld voedsel verloren omdat het esthetisch niet perfect is of omdat de vraag niet afgestemd is op het aanbod en vice versa. Bij bederfbare producten zoals fruit en groenten is de kans nog groter en proberen we zo weinig mogelijk afval te creëren. EIT Food biedt ons de kans om verspilling van reststromen te voorkomen en bovendien maatschappelijk een positieve impact te creëren. Samen met onze partner, groothandel Claessens, kunnen we een selectie van fruit en groenten aanbieden die anders vaak verloren gaan. Deze circulaire gedachte is essentieel in onze visie”, vertelt Koen Maes van Special Fruit.

Als het platform van Get Wasted verder groeit, kan het ook voor andere afnemers dan scholen worden ingezet om zo op grotere schaal voedselverliezen te vermijden.

Geïnteresseerde scholen kunnen zich alvast aanmelden via Rikolto om deel te nemen aan de volgende fasen van het pilootproject. Ook producenten, groothandelaars met voedseloverschotten en voedselverwerkende bedrijven kunnen aan het project deelnemen. Zij mogen hiervoor contact opnemen met Yana Pannecoucke van EIT Food.

Interesse? Stuur een mailtje naar myrthe.peijnenborg@rikolto.org

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws