Goed eten voor steden

Subsidies voor voedingsprojecten in Leuvense basisscholen

March 8, 2023
Naomi Dries
Projectmedewerker Goed eten op school in Leuven

Rikolto en stad Leuven gaan samen voor gezonde, duurzame en toegankelijke voeding in de Leuvense scholen. Vorig jaar gingen ze samen met zes basisscholen al aan de slag in een testfase. Dit jaar kunnen meer scholen intekenen voor subsidies om hun eigen voedingsproject – met ondersteuning van Rikolto – op te starten of te versterken. Daarnaast kunnen scholen zich ook kandidaat stellen om mee te doen met een pilootproject rond gezonde, duurzame en voor alle leerlingen toegankelijke warme maaltijden. Meer weten? Lees snel verder!

In Leuven werken Rikolto en het stadsbestuur nauw samen om de gezamenlijke ambitie te realiseren: gezonde, duurzame voeding voor alle Leuvense leerlingen. Om goed in kaart te brengen hoe de Leuvense scholen hierin het best ondersteund kunnen worden, werd er gestart met een testfase. De projecten binnen deze testfase werden door Rikolto zorgvuldig begeleid, geëvalueerd en gedocumenteerd om op basis hiervan beleidsaanbevelingen aan het stadsbestuur te formuleren. Deze bevindingen en aanbevelingen zijn van groot belang om aan een structureel beleid op langere termijn te werken.

Vorig schooljaar gingen alvast 6 basisscholen van start met hun voedingsproject. Ze kozen elk voor een aanvullend voedingsaanbod gaande van soep tot een ontbijtbar of gezonde tussendoortjes. De aangeboden voeding was niet enkel gezond en duurzaam, maar werd ook toegankelijk gemaakt voor alle leerlingen.

Een handige opstartsubsidie

Nu willen we ook andere basisscholen helpen om gezonde, duurzame voeding beschikbaar én betaalbaar te maken voor al hun leerlingen. Minstens 13 projecten worden dit en volgend schooljaar gefaciliteerd door Rikolto en krijgen financiële ondersteuning van Stad Leuven in de vorm van een opstartsubsidie. Die kan gebruikt worden om een nieuw project te starten, maar ook om reeds gestarte projecten te versterken door ze bijvoorbeeld gezonder, duurzamer of toegankelijker te maken. Scholen met een hoog percentage indicatorleerlingen kunnen daarnaast ook een bijkomende tussenkomst in de foodcost aanvragen. Meer informatie over deze opstartsubsidie

Heb je als Leuvense basisschool interesse, maar lukt het niet meer om je project dit jaar op te starten en/of komt de deadline van 21 maart wat te vroeg? Dan kan je in het indienformulier aanduiden dat je de aanvraag doet voor volgend schooljaar en kan je je gegevens achterlaten. Je krijgt dan nog tot 15 mei om je project (al dan niet met hulp van Rikolto) verder uit te schrijven.

De volgende stap

Naast het opschalen van bovenstaande ondersteuning nemen we ook een volgende stap in de testfase waarbij we deze keer zullen inzetten op gezonde, duurzame, toegankelijke warme maaltijden. Hiervoor lanceren we een aparte projectoproep.

Ontdek de projectgroep
No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws