Duurzame rijst

Vietnamese rijstboeren vinden weg naar Belgische markt

June 27, 2025
Jelle Goossens
Communicatiemedewerker | Woordvoerder

Een nieuwe overeenkomst brengt Vietnamese rijstboeren rechtstreeks in contact met de Belgische voedingsindustrie. Met hulp van Rikolto bouwen lokale boeren een brug naar Europa, terwijl ze tegelijkertijd hun teelt verduurzamen.

In de rijstvelden van de Vietnamese Mekong Delta groeit een stille revolutie. Het Belgische bedrijf BENEO-Remy, gespecialiseerd in functionele voedingsingrediënten, sloot een meerjarige overeenkomst met de coöperatie Tan Binh om duurzaam geproduceerde rijst uit Vietnam te importeren.

BENEO-Remy betaalt een premie bovenop de marktprijs en engageert zich om tegen eind 2025 de eerste 1.000 ton rijst met duurzaamheidscertificaat in de haven van Antwerpen te lossen. In Wijgmaal (Leuven) verwerkt het bedrijf de korrels tot ingrediënten voor babyvoeding, glutenvrije bakkerijproducten en plantaardige alternatieven.

"Dit is niet zomaar een handelscontract," legt Roland Vanhoegaerden van BENEO-Remy uit. "We investeren bewust in een langetermijnpartnerschap dat Vietnamese boeren helpt hun inkomsten te verhogen, terwijl wij toegang krijgen tot hoogwaardige, duurzaam geproduceerde rijst."

Rijst en de strijd tegen klimaatverandering

De kiem voor de samenwerking werd al in 2024 gelegd, toen Rikolto tijdens een werkbezoek aan de fabriek van BENEO-Remy in Wijgmaal de meerwaarde van SRP- gecertificeerde rijst toelichtte.

SRP staat voor Sustainable Rice Platform. Het is een wereldwijde alliantie van bedrijven, ngo’s en onderzoeksinstellingen die een standaard voor duurzame rijst uitdragen. Rijstteelt verbruikt namelijk 40% van het irrigatiewater en is verantwoordelijk voor 10% van de methaanuitstoot, een erg krachtig broeikasgas.

Rikolto is sinds 2015 lid van de Sustainable Rice Platform. “We begeleiden Vietnamese coöperaties al jaren om de SRP-standaard te behalen en stevige marktrelaties uit te bouwen”, vertelt Tuan Le van Rikolto in Vietnam.  “In 2024 behaalde Binh Thanh als eerste Vietnamese coöperatie een onafhankelijke SRP‑certificering; Tan Binh en Thang Loi volgen in 2025.”

Dat trackrecord overtuigde BENEO-Remy om met Rikolto in zee te gaan  “We weten dat boeren pas investeren als ze de voordelen voelen, en Rikolto kan die bewijzen op tafel leggen,” vult Vanhoegaerden aan.

Dit is niet zomaar een handelscontract. We investeren bewust in een langetermijnpartnerschap dat Vietnamese boeren helpt hun inkomsten te verhogen, terwijl wij toegang krijgen tot hoogwaardige, duurzaam geproduceerde rijst.‍

Roland Vanhoegaerden‍

Operations Managing Director | BENEO-Remy

Het idee voor de export kreeg definitief vorm tijdens het staatsbezoek van het Belgische koningspaar aan Vietnam begin april 2025. Op een seminarie van Flanders Investment & Trade presenteerden Rikolto, BENEO-Remy en startup CarbonFarm hun plan om een volwaardige, klimaatslimme rijstketen van de Mekongdelta naar Europa op te bouwen.  

De uitdagingen zijn niet min. Vietnamese rijstboeren moeten voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van Europese afnemers. Bovendien ontbreekt het hen aan directe toegang tot internationale markten, waardoor ze afhankelijk zijn van tussenhandelaren die een groot deel van de winst wegkapen.

Duurzaamheid voorop

De handelsovereenkomst met BENEO-Remy brengt daar verandering in en vuurt de omslag naar duurzame landbouwtechnieken aan.

Via trainingsdagen, demonstratievelden en een intern controlesysteem helpt Rikolto 1.000 rijstboeren om minder water te gebruiken, rijststro te composteren en kunstmest efficiênter toe te dienen zodat de bodemkwaliteit verbetert. "Dit verhoogt niet alleen de opbrengst, maar vermindert ook de uitstoot van broeikasgassen.”

Het satellietgestuurde platform van CarbonFarm monitort elk perceel en vertaalt die inspanningen in meetbare klimaatwinst. “Zo krijgen boeren concrete feedback over hun duurzaamheidsprestaties”, legt Tuan Le uit.

De resultaten mogen gezien worden. Deelnemende boeren zagen hun inkomsten met gemiddeld 20 procent stijgen, terwijl hun waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent daalde. Tegelijkertijd verbeterde de kwaliteit van hun rijst aanzienlijk, waardoor ze voldoen aan de hoge standaarden van de Europese markt.

De samenwerking toont aan hoe internationale partnerschappen tastbare vooruitgang brengen in het leven van boeren, terwijl ze bijdragen aan een duurzamere voedselketen.  

Het Vlaams International Klimaatactie Programma (VIKAP) ondersteunt het project als voorbeeld van hoe publieke en private partners samen de landbouw kunnen vergroenen en tegelijk rendabel maken. Voor boeren betekent dat stabielere inkomens, voor BENEO een zekere en duurzame toeleveringsketen en voor het klimaat minder methaanuitstoot uit rijstvelden. En voor Rikolto? Nog meer bewijs dat een eerlijk voedselsysteem werkt wanneer iedereen – van boer tot voedingsbedrijf en overheid – mee aan tafel zit.

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws