Goed eten voor steden

Goed eten mag niet verloren gaan: zo besparen grootkeukens tonnen voedsel én kosten dankzij FoodWIN

September 29, 2025
No items found.

Goed eten mag niet verloren gaan. In aanloop van de internationale dag tegen voedselverspilling op 29 september lanceerde FoodWIN (Rikolto's expertisecentrum tegen voedselverspilling) de campagne ‘De Verspillingsvrije Grootkeuken’. Verschillende grootkeukens namen deel aan een challenge om voedselverspilling aan te pakken. Het resultaat zie je in de filmpjes  boordevol tips & tricks zitten om voedselverspilling in een grootkeuken aan te pakken. Samen maken we een zo groot mogelijke impact tegen voedselverspilling.

Psychiatrisch Centrum Ariadne in  Lede: "Meten = weten"

Dienstverantwoordelijke voeding, Maaike Dierens, daagt andere grootkeukens uit om net zoals hen in kaart te brengen hoeveel voedsel jouw organisatie verspilt met een meting! Zij doen dit al zeven jaar en boeken hierdoor enorme winsten want meten is weten.

"Meten=weten: Breng daarom systematisch in kaart hoeveel voedsel jullie verspillen. Een nulmeting is je startpunt. Dat is altijd een echte eyeopener. Het is een cruciale stap in de bewustwording van de problematiek (als dit nog niet het geval is). Bovendien is de meting hét ijkpunt om te controleren of een actie impact heeft en voedselverspilling gereduceerd is."

WZC Sint Amand in Zwevegem strijdt tegen soepverspilling

Diëtiste Justine Vanacker van WZC Sint Amand uit Zwevegem daagt grootkeukens uit om verspilling van soep aan te pakken. Samen met FoodWIN slaagden zij erin om 13% minder soep te verspillen in vergelijking met een jaar geleden. Dat er zoveel soep verspilt wordt, wordt vaak over het hoofd gezien. Het wordt ook heel vaak ergens weggegooid waardoor het niet gemeten wordt.

"Onze soepdouche (grote soepkom) heeft geen maatstrepen. Het is dus altijd wat gokken hoever de soupdouche moet gevuld worden. Daarom hebben we nu berekend hoeveel soep we voor elke dag afzonderlijk gemiddeld nodig hebben, en onze technische dienst heeft ons voorzien met een aluminium steel met maatstrepen. Zo werd de hoeveelheid soep die in de goot belandt, drastisch verminderd."

WZC Ter Durme van Zorgbedrijf Sakura in Lokeren strijdt tegen broodverspilling

Hilde Proost, keukenverantwoordelijke van WZC Ter Durme van Zorgbedrijf Sakura in Lokeren, daagt grootkeukens uit om minder brood te verspillen.“Uit onze metingen met FoodWIN bleek dat er veel brood in de vuilnisbak belandde. Door enerzijds bewoners die het kunnen te stimuleren om korsten te eten en door gerichter per afdeling te bevragen hoeveel broden er nodig zijn, gooien we 8 broden per dag minder weg! "

AZ Sint-Maria Halle in Halle verspilt minder met goede communicatie

Goede communicatie tussen keuken, afdelingen en patiënten is cruciaal volgens Patrick Blockmans, dienstverantwoordelijke van de centrale keuken van Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria Halle. Hij daagt grootkeukens daarom uit om voedselverspilling aan te pakken door betere communicatie.

“Wij hebben tijdens ons traject met FoodWIN ingezet op een betere communicatiedoorstroom. Dankzij de hulp van maaltijdbeheersoftware en een correcte verwerking van de gegevens van de patiënten spelen we nu beter in op de noden van de patiënt. De patiënt heeft de mogelijkheid om een gepersonaliseerde maaltijd te bestellen, afgestemd op zijn/haar medische behoeften en hierbij de portiegrootte zelf te bepalen. Hierdoor gaat er minder voedsel verloren.“

WZC Monnikenhof van Zorgbedrijf Antwerpen in Berendrecht verspilt minder door een betere maaltijdbeleving

Chef Christophe Gosselin en Kok Evelyn De Smit van WZC Monnikenhof van Zorgbedrijf Antwerpen, dagen je uit om aandacht te schenken aan de maaltijdbeleving van je bewoners.

"Door een betere maaltijdbeleving wordt er beter gegeten waardoor de nutriënteninname van de bewoners verhoogt en er minder eten in de vuilnisbak verdwijnt." Zij geven alvast deze tips mee:

  • Zorg voor verbinding tussen de koks en de bewoners. Het helpt als ze weten wie het eten heeft klaargemaakt.
  • Ondersteun je personeel op de afdelingen om de borden aantrekkelijk te dresseren.
  • Maak de plek waar men eet gezellig en huiselijk.

Met dank aan Rebeka Sarkadi voor de productie van de filmpjes.

Dummy image

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws