Goed eten voor steden

Belgian Cheetahs Hanne en Camille lopen rond hun kot voor Rikolto

May 20, 2020
No items found.

Wat doen onze Belgian Cheetahs nu hun belangrijkste doel van 2020, de Olympische spelen in Tokyo, wegvalt? In conditie blijven, zoveel is zeker. Hanne Claes toonde haar uitstekende vormpeil woensdagavond nog in de Containercup op Vier. En op 31 mei loopt ze samen met Camille Laus rond haar kot voor Rikolto.

Hanne Claes kon zich vorig jaar al plaatsen voor de Spelen en met de Belgian Cheetahs zaten ze op koers voor een medaille op de 4x400m. “Toen het virus uitbrak in Azië, hield ik er eigenlijk al rekening mee dat de spelen afgelast konden worden. Toch kwam de definitieve beslissing als een klap voor ons allemaal.”

“De week erna liepen we allemaal een seconde trager op training. 400m lopen doet pijn. De motivatie om ons de verzuring in te lopen zonder concreet doel, was weg”, vult Camille Laus aan. “Door de veiligheidsmaatregelen konden we ook niet meer in groep trainen, dus ook niet op de belangrijke wissels in estafette. Onze coach Jacques Borlée heeft het roer geluk omgegooid, zodat we gemotiveerd blijven in afwachting van een volgende wedstrijd. Alles is nu dat tikkeltje meer fun en wat minder presteren.”

Hoe vullen ze die vrijgekomen tijd op? “Ik neem meer tijd om te lezen en series te kijken”, vertelt Hanne. “Daarnaast ben ik ook meer beginnen fietsen. En zo heb ik ook ruimte om mee te werken aan een actie voor Rikolto.”

"COVID-19 maakt dat veel mensen moeilijk aan voedsel geraken omdat ze minder inkomen hebben of omdat de markten gesloten zijn. Tegelijk zitten boeren daardoor met overschotten en raken ze niet aan het nodige materiaal om de volgende oogst voor te bereiden."

Rikolto loopt al 25 jaar mee in de 20km door Brussel. Een team van zo’n 1.000 lopers laat zich daarbij sponsoren. “Dat de 20km niet doorgaat, is voor hen een grote financiële tegenvaller”, vertelt Hanne. “Daarom lanceerde Rikolto #rondjekot: loop, wandel of fiets rond je kot en laat je sponsoren. Camille en ik zullen op 31 mei meelopen.”

De link met Rikolto komt niet uit de lucht vallen. Hanne’s vader, Chris, werkt al 30 jaar voor de organisatie. Als kind groeide Hanne op in Costa Rica, waar haar ouders toen gevestigd waren.

No items found.
No items found.

"Er worden dus wel al eens wereldproblemen besproken bij ons aan de keukentafel”, zegt Hanne. “Zeker nu. Want COVID-19 maakt dat veel mensen moeilijk aan voedsel geraken omdat ze minder inkomen hebben of omdat de markten gesloten zijn. Tegelijk zitten boeren daardoor met overschotten en raken ze niet aan het nodige materiaal om de volgende oogst voor te bereiden.”

Rikolto zet nu overal ter wereld samenwerkingen op om die problemen te tackelen. “Bijvoorbeeld door in Quito gezonde voedselmanden aan democratische prijzen te leveren aan kwetsbare families in Quito. Zo’n projecten kunnen wij een duw in de rug geven. Dat motiveert ons en hopelijk ook vele anderen om in beweging te blijven.”

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws