Expeditie Senegal op bezoek bij bananen- en sesamproducenten

Expeditie Senegal op bezoek bij bananen- en sesamproducenten

28/10/2013

Samen met een aantal beleidsmakers, mensen uit het bedrijfsleven en opiniemakers, maakt Vredeseilanden deze week een reis door Senegal om antwoorden te zoeken op de grote vragen rond landbouw en voedsel.

Wie gaat ermee? Pieter Timmermans (CEO VBO), Steven Vanackere (parlementslid), Sabine Denis (directeur Business & Society), Mieke Vercaeren (duurzaamheidsverantwoordelijke Colruyt), Christ'l Joris (voorzitster Flanders Investment & Trade), Toon Martens (directeur KHLeuven en Limburg), Peter Verbiest (strategisch directeur Boondoggle), Gie Goris (hoofdredacteur MO*), Jan Bosteels (journalist voor Knack en Argus), Dominik Vanheusden (freelance journalist, beeld), Fons Vaes (voorzitter Vredeseilanden) en Saartje Boutsen (beleidsmedewerkster Vredeseilanden).

Samen met ons team in Dakar ontmoeten ze boeren en boerinnen op het Senegalese platteland. Ook vertegenwoordigers van de Senegalese overheid en het bedrijfsleven nemen deel aan de uitwisseling.

De groep zal er ondermeer kennis maken met sesam- en bananenproducenten. Hoe slaagt UGAN, een organisatie van sesamproducenten, erin om haar sesam te commercialiseren? Met welke economische uitdagingen wordt APROVAG, een coöperatieve van bananenproducenten, geconfronteerd bij de productie en verkoop van bananen voor binnen- en buitenland?

Deze twee cases bieden de deelnemers tijdens de reis input om samen te reflecteren en te debatteren over een aantal vragen waarmee we tijdens onze expeditie geconfronteerd zullen worden: Welke antwoorden kunnen we bieden op de uitdagingen waar kleine producenten in ontwikkelingslanden mee kampen? Hoe kunnen zij een plaats en een eerlijk inkomen krijgen in moderne voedselketens?

Ons globale landbouw- en voedselsysteem staat onder druk. Hoe kunnen we streven naar een meer duurzame landbouweconomie die in 2050 9 miljard mensen kan voeden? Wat houdt duurzame landbouw in? Bestaan er business modellen die een antwoord bieden op de sociale, ecologische en economische uitdagingen waar we voor staan? Welke rol kunnen bedrijven hierin spelen? En overheden? En wat is de toekomstige rol van ontwikkelingssamenwerking?

Alvast voldoende vragen en stof voor discussie. Wordt vervolgd!