Goed eten voor steden

Jongeren brainstormen over Voedsel voor de Toekomst

February 23, 2017
Caroline Huyghe
Program Coordinator Food Smart Cities

Donderdag 16 februari werd de oude Aula van het STUK in Leuven bezet door twee klassen van de Regenboog uit Kessel-Lo en De Bolster uit Neerijse. In het kader van het project Voedsel voor de Toekomst, dachten de vijfde- en zesdejaars na hoe de voedselvoorziening er in de toekomst uit kan zien om een groeiende wereldbevolking op duurzame wijze te voeden. Ze proefden ook enkele producten die in de toekomst misschien dagelijkse kost worden. Karrewiet legde hun reacties vast.

Algen, insecten en 3D printen… de jonge consumenten lieten hun fantasie alvast niet inperken. Andere dromen van de kinderen hoeven dan weer niet veraf te zijn: een moestuin op school, of soep leren koken tijdens de lessen.

Eerder deden de leerlingen van de VKO Middenschool in Opwijk al een heuse scenario-oefening. Hoe zal die toekomst eruit komen te zien? Neemt de levensmiddelenindustrie alles over? Leveren drones straks het eten aan huis? Wat als de opwarming van de aarde een probleem vormt voor onze landbouw? Gaan we dan over 35 jaar onze eetgewoonten veranderen? Of neemt in plaats daarvan de bevolking het heft in handen, en wordt de deeleconomie alleen maar groter? Samen met de leerlingen bespraken we de wenselijkheid van verschillende scenario’s.

Knippen en plakken

Met deze basis gingen de leerlingen actief en creatief aan de slag om na te denken over de wereld van morgen. Al discussiërend, tekenend, knippend en plakkend kwamen er veel ideeën op tafel. De presentaties lieten erg uiteenlopende dingen zien. Sommige kinderen stelden zich een wereld voor waarin we leren samenwerken, we zelf eten gaan verbouwen, alles gerecycleerd wordt en energie alleen uit hernieuwbare bronnen wordt gewonnen. Weer andere groepen stelden zich een wereld voor waarin één supermarkt de volledige markt heeft overgenomen en al het eten in fabrieken wordt geproduceerd.

Bekijk de reportage op Karrewiet

Het jongerenmagazine Karrewiet volgde mee de workshop en liet de jongeren aan het woord over het Voedsel van de Toekomst.

Kijken
No items found.
No items found.

Een overgrote meerderheid zag echter een andere balans voor zich: een wereld waarin we sterk zijn geëvolueerd naar een duurzamere en gezondere samenleving, waarbij problemen worden opgelost door een mix van technologische (bv. insectenburgers en windenergie) en sociale oplossingen (deeleconomie, gedeeltelijke zelfvoorzienend). Aangevuld met af en toe een lekkere chocoladetaart of een burger bij de McDonald’s (al dan niet duurzaam) op zijn tijd.

De toekomst geproefd?

Het werden actieve uren, waarin de leerlingen met ons een reis door de tijd maakten. We verkenden alternatieven voor vlees, onderzochten we de herkomst van een blikje frisdrank, tekenden de supermarkt van de toekomst.

Tijdens de workshop in het STUK bouwden de jongeren verder op die kennis met een rollenspel. Ze kropen in de huid van een boer, een supermarktbaas en een politicus. Wat zouden zij kunnen doen om de nodige verandering te realiseren? Tot slot mochten ze proeven van zeewier, linzen en insecten. Vooral de zeewiertapenade kon op bijval rekenen. Voor Colruyt Group is de feedback van jongeren belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

Met het project Gezocht: Voedsel voor de Toekomst willen de Provincie Vlaams-Brabant, Colruyt Group, KU Leuven en Vredeseilanden de komende jaren op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden. We willen het debat letterlijk voeden vanuit de praktijk door 3 duurzame voedselketens op te zetten. Dit doen we samen met jongeren, de consumenten van de toekomst.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws