Ode aan de Rikolto-vrijwilliger

Ode aan de Rikolto-vrijwilliger

06/01/2021

Daar stonden ze

Ik reed met mijn kar vol spullen uit de supermarkt. Op een deel van mijn inkopen was ik fier: gezonde eerlijke voeding, voor mens en planeet. Een ander deel verdiende geen schoonheidsprijs, bessen met meer air miles dan ikzelf, eten dat in reclame stond en koekjes die ik gekocht had uit schuldgevoel omdat ik er alle proevertjes van opgegeten had.

Daar stonden ze, aan de uitgang, noeste trotseerders van hoon en lof. Enthousiaste Rikolto adepten. Steeds opnieuw doorbraken ze de typische Vlaamse geslotenheid om passanten om steun te vragen. Een sleutelhanger had ik niet nodig, maar zo’n lepel, die wou ik wel. Mijn zakken gaven evenwel weinig hoop: drie papiertjes en een verkruimeld hoofdpijnpilletje. Een laag of zes aan kruimels later diepte ik iets hoopvol op. Een knisperend geldbriefje. Helaas één van vijf euro, nét te weinig voor het begeerde kleinood. De vrijwilliger knipoogde. Ik mocht hem voor dat bedrag hebben, ze zouden wel bijleggen. Ik zwaaide nog eens met de lepel terwijl ik met mijn kar in mijn blijdschap net geen toevallige passant ramde.

Wist ik veel dat die lepel eigenlijk een soort toverstok was. De goedheid en de kennis van de ambassadeur ging over in het hout. Telkens wanneer ik ermee door de pannen roerde, kwam er meer volk rond mijn fornuis staan. boeren, producenten, winkelpersoneel, diertjes… Want er komt zoveel meer kijken bij eten dan ik dacht. Hoe beslissingen werken, wat er allemaal meespeelt op de voedselroute: overheden, klimaat, duurzaamheid, lobby’s, regelgeving, plaatselijke economie, daar en hier. En ook dat leren vrijwilligers mij. Altijd informatief, nooit belerend. Goed eten is een recht, ja. En jullie wijzen me niet terecht, maar op mijn recht. Ik eet er beter van, ik word er beter van. En de rest van de planeet ook.

Er komt zoveel meer kijken bij eten dan ik dacht. Hoe beslissingen werken, wat er allemaal meespeelt op de voedselroute: overheden, klimaat, duurzaamheid, lobby’s, regelgeving, plaatselijke economie, daar en hier. En ook dat leren vrijwilligers mij. Altijd informatief, nooit belerend. Goed eten is een recht, ja. En jullie wijzen me niet terecht, maar op mijn recht. Ik eet er beter van, ik word er beter van.

Katrijn Van Bouwel

Aan al wie zich inzet: laat jullie nooit wegzetten als wereldvreemd. Integendeel. Jullie maken me vertrouwd met de wereld. Daarom schep ik graag over jullie op. Wil ik jullie bedanken. Om nog meer vuur in mijn keuken te brengen en mijn leven bij te kruiden. Om te roeren en te ontroeren. Dit jaar ziet de campagne er iets anders uit. Een keten van goed eten, zo luidt de missie. Elk van jullie mag een polonaise aan goede daden in gang zetten, één hapje per keer. Ik sluit graag aan. Maar toch zijn jullie er een beetje bij als ik de supermarkt uitrijd tijdens de campagneweken. Want elke keer zal ik mijn kassaticket bekijken met jullie blik. En dan hoop ik dat jullie elk keer toch een beetje fier kunnen zijn. Net zo fier als ik ben op jullie.

Katrijn

Vorm je mee de keten voor goed eten?

Vorm je mee de keten voor goed eten?

Dit jaar vind je ons team niet aan de supermarkt: een klassieke Rikolto (Vredeseilanden)-campagne, waarbij vrijwilligers straten, pleinen en warenhuizen overrompelen en gadgets te koop aanbieden, is in tijden van Covid-19 ondenkbaar. Maar we voeren toch campagne, met tal van vrijwilligers. Misschien ook met jou? De lepel van Rikolto staat symbool voor het recht op goed eten. Met die lepels bouwen we de ‘Keten voor goed eten’, van Oostende tot Hasselt, van Antwerpen tot Leuven. En met deze keten vragen we de mensen bij wie de ketting langskomt, om steun.

Doe mee en vraag gratis een pakket lepels aan