Goed eten voor steden

Een smakelijke gemeenschap: hoe goed eten op school verbindt

May 9, 2025
No items found.

Hoe zorg je ervoor dat goed eten hoog op de agenda staat in de brede schoolomgeving? Goed eten op school is meer dan een gezond aanbod alleen. Het is het resultaat van sterke samenwerking en de overtuiging dat gezonde, duurzame voeding van jongs af aan een levenslange positieve impact heeft.Met onze ‘Whole School Food Approach’, een integrale aanpak voor goed eten op school, willen we dit soort samenwerkingen binnen gemeenschappen aanmoedigen. Van een familie-ontbijt tot foodfestivals en proeverijen voor ouders: overal in Europa zorgt samenwerking voor inspirerende initiatieven rond gezond en duurzaam eten.

Layla Aerts

Met de ‘Whole School Food Approach’ (WSFA) brengen we gezonde en duurzame voeding tot leven in elke hoek van het schoolleven. We streven naar een schoolomgeving waarin goed eten de norm wordt. Daarvoor werken we rond 4 pijlers: een sterk voedingsbeleid, een gezond aanbod, voedingseducatie en de bredere (school)omgeving. Dit betekent dat leerlingen, zowel in de klas als in de refter en op de speelplaats, voortdurend in aanraking komen met het thema, en we hen actief betrekken bij het voedingsbeleid en de inrichting van hun voedselomgeving. Zo creëren we samen een schoolcultuur waarin goed eten vanzelfsprekend is en leerlingen van jongs af aan bewuste voedingskeuzes leren maken – goed voor zichzelf én onze planeet.    

De vierde pijler van de WSFA benadrukt het belang van community en sterke samenwerkingen. Hoe sterker de banden binnen een schoolgemeenschap, hoe groter de impact van voedingsprogramma’s. Scholen die samenwerken met ouders, lokale overheden, buurtorganisaties, winkels, snackbars en zelfs boerderijen bouwen een levendig en ondersteunend voedingsnetwerk dat kinderen aanmoedigt om gezonde en duurzame keuzes te maken. Door samen te werken, brengen we de rijkdom van goed eten tot leven en erkennen we de rol van voeding in verschillende culturen. Gezond en duurzaam eten wordt zo niet alleen toegankelijk, maar ook aantrekkelijk voor iedereen.    

Kinderen als katalysator voor gezonde en duurzame verandering (Vranov nad Topl’ou – Slovakije)

In de basisschool Kukučínová behoort meer dan 95% van de leerlingen tot de Roma-gemeenschap. Het is soms een uitdaging om de ouders te betrekken bij het voedingsbeleid, maar de school zag dit als een kans voor verandering. Hun aanpak was simpel maar effectief: de focus lag op de leerlingen zelf. Leerlingen beïnvloeden hun omgeving namelijk op een positieve manier, omdat ze hun opgedane kennis over gezonde en duurzame voeding graag delen met hun ouders. Door hen actief te betrekken en hen nieuwe inzichten te geven, werden zij de drijvende kracht achter verandering thuis. De school zette daarom in op verschillende educatieve activiteiten, zoals excursies naar lokale boerderijen en een moestuin op de speelplaats.

   

Een festival dat gezond eten en gemeenschapsgevoel viert (Kopenhagen – Denemarken)

In Kopenhagen bundelden drie kinderdagverblijven hun krachten om een lokaal foodfestival te organiseren. Dit evenement, onderdeel van de “Kopenhagen Food Strategy” en het “SchoolFood4Change”-project, had als doel om gezonde en duurzame schoolmaaltijden te promoten op een lekkere en leerrijke manier. Het evenement bracht kinderen, ouders en buurtbewoners samen in een stadspark, dat voor de gelegenheid werd omgetoverd tot een openluchtrestaurant. De bezoekers konden er nieuwe smaken en ingrediënten ontdekken, interactieve kookworkshops volgen en meer leren over de herkomst van hun voedsel. Kinderen hielpen de koks met de bereiding en de bediening van het eten, terwijl de volwassenen konden proeven van unieke ingrediënten zoals octopus. Aan het einde van het festival kregen alle deelnemers de recepten mee naar huis, zodat iedereen ook in de eigen keuken kan genieten van deze heerlijke gerechten.

Gemeenschap, samengebracht door gezonde maaltijden (Veltěže – Tsjechië)

De kleuterschool in Veltěže hecht niet alleen belang aan leren, maar wil ook het gemeenschapsgevoel versterken. Daarom organiseert de school regelmatig evenementen waarbij families samen kunnen genieten van gezonde en duurzame maaltijden. Bij “Tijd voor ontbijt” en “Tijd voor avondeten” schuiven ouders en kinderen samen aan om te genieten van een heerlijke maaltijd of ontbijt, met onder andere versgebakken broodjes en heerlijke pannenkoeken die met veel liefde bereid worden door de leraren en de koks. Deze evenementen gaan verder dan alleen samen eten. Ze bieden gezinnen de kans om elkaar te leren kennen, ervaringen te delen en de waarden van gezondheid en gemeenschap te versterken.  

Van school naar tafel: ouders ontdekken gezonde schoolmaaltijden (Malmö – Zweden)

In de Klagshamnsskolan in Malmö werd een speciale proeverij voor ouders georganiseerd. Het doel daarbij was om de kloof tussen schoolvoeding en thuis te dichten. Tijdens deze avond kregen ouders de kans om te proeven van de kleurrijke saladebar, vergelijkbaar met wat hun kinderen dagelijks in de refter eten. Met een ruime keuze aan seizoensgebonden en biologische groenten en salades werd deze smaakvolle avond een groot succes. Ouders waardeerden niet alleen de smaak en kwaliteit van het eten, maar kregen ook meer inzicht in de inzet van de school voor gezonde en duurzame voeding. Dit smaakt naar meer: de school plant in de toekomst nog meer van deze evenementen om een open en uitnodigende eetcultuur te bevorderen.  

Dummy image

Ga zelf aan de slag op jouw school

Wil jij ook op jouw school van gezonde en duurzame voeding een verhaal maken dat de hele schoolgemeenschap verbindt? Met de Whole School Food Approach breng je leerlingen, ouders, leraren, lokale partners en buurtorganisaties samen aan tafel.

Klaar om samen in beweging te komen? Onze startersgids GoodFood@School: Smakelijk leren geeft je de nodige inspiratie en concrete tools om samen jullie ‘goed eten’-verhaal uit te schrijven. Download het gratis materiaal en ontdek hoe je met jouw school het verschil kan maken.

Doe mee!
No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws