Goed eten voor steden

Generation Food

August 15, 2023

In Generation Food bundelen verschillende organisaties hun netwerk en de expertise om innovatie te stimuleren en startende ondernemers een duw in de rug te geven.

Generation Food wil nieuwe ondernemers activeren en hun slaagkansen vergroten (SDG 8: waardig werk en economische groei). Met een focus op duurzaamheid en voeding doen we dat met een blik op de toekomst (SDG 11: duurzame steden & SDG12: verantwoorde productie en consumptie).

Generation Food vloeit voort uit de lokale voedselstrategie van Leuven en geeft invulling aan een van de 7 strategische doelstellingen: het stimuleren van innovatie voor duurzame landbouw en voeding. Met bottom-up (sociale) innovatieve projecten willen we het voedselsysteem duurzamer en eerlijker te maken. De rol van een nieuwe (jonge) generatie startende ondernemers wordt daarbij cruciaal.

Icon Place

Land

Regio

Europa, Afrika

Icon Scope

Scope

Verschillende organisaties bundelen hun netwerk en expertise om innovatie te stimuleren en startende ondernemers een duw in de rug te geven.

Icon Duration

Looptijd

2019 - ...

Hoe?

We bieden een opleidingstraject aan dat bestaat uit hackathons, een masterclass en een testlab voor startende ondernemers die op zoek zijn naar inspiratie, hun eigen ideeën willen uitwerken of experimenteren met het voedsel voor de toekomst.

Een traject doorheen 3 evenementen

Potentiële ondernemers doorlopen verschillende fases, van het genereren van nieuwe frisse ideeën tot het praktisch uittesten van innovatieve concepten. Daarnaast organiseren we in parallel ook drie fora, die gericht zijn op het bredere publiek en versterkend werken voor de ondernemers. Tijdens deze fora gaat het publiek in interactie met ondernemers omtrent duurzame innovatie en nieuwe businessmodellen.

  1. Hackathon: Tijdens een tweedaags event -vol inspiratie en energie- werken de deelnemers rond concrete voedsel-uitdagingen en innovatieve oplossingen. Deze ideeën pitchen ze op het einde van de hackathon aan een jury.
  2. Masterclass: De geselecteerde ideeën worden verder uitgewerkt. Samen met experten worden deze toekomstige ondernemers geholpen met hun duurzaam businessplan.
  3. Testlab: handen uit de mouwen. Ondernemers doen een bèta-test van hun concept, product of dienst. Pop-up, showcase, try-out …

Beloftevolle initiatieven kunnen vervolgens doorstromen naar andere bestaande incubators, pitchwedstrijden, businesscoaches ... De volgende stappen zijn doorgaans het zoeken naar startkapitaal, juridische ondersteuning, coaching … Hiervoor zijn er al heel wat organisaties met goede diensten, Generation Food maakt de link en verwijst door. We blijven ook een aanspreekpunt na de Generation Food-trajecten.

Onze ambitie?

Generation Food is een test in Leuven die we - eens goed bevonden - willen uitrollen in andere steden binnen ons Food Smart Cities-netwerk. De nood aan mensen die innoveren en ondernemen is een globale uitdaging, en de rol die ze spelen in het produceren en beschikbaar stellen van duurzame, eerlijk en gezonde voeding voor iedereen valt niet te onderschatten.

Rikolto geeft invulling aan deze strategische doelstelling door het opzetten van een voeding- en landbouw pre-incubator in Leuven, genaamd Generation Food. Verschillende organisaties gaan de samenwerking aan: Provincie Vlaams-Brabant, Boerenbond, PROEF, Stad Leuven, KU Leuven, EIT Food, KBC, UCLL en Rikolto. Samen proberen we de uitdagingen van vandaag te bekijken vanuit een holistisch perspectief.

Bezoek de site van Generation Food
No items found.

Met wie werken we?

Provincie Vlaams-Brabant
KU Leuven
UCLL
Boerenbond
EIT Food
City of Leuven
KBC

Contact

Artikels over dit project

Meer nieuws