Goed eten voor steden

10.000 keer goed eten in Leuvense scholen

March 11, 2024
No items found.

Stad Leuven stelt geld ter beschikking van Leuvense scholen om werk te maken van gezonde en betaalbare maaltijden. Leuvense scholen verdelen zo fruit, soep, gezonde ontbijtjes, enzovoort. De scholen zorgen ervoor dat elk kind kan nemen wat het wil, ook als hun ouders minder financieel kunnen bijdragen. Daarnaast lanceerden drie Leuvense scholen onder begeleiding van Rikolto een pilootproject om op een duurzame manier gezonde warme maaltijden te serveren. Deze week serveerden ze de 10.000ste nieuwe maaltijd in een van de basisscholen van de scholengroep SMD-L.

“We zijn heel blij dat de scholen hier hun schouders onder gezet hebben en uittesten of het mogelijk is om gezonde en duurzame maaltijden aan te bieden op school. Want op school kunnen we kinderen bereiken, hen met gezond eten laten kennismaken en hen ook een goedkope maaltijd aanbieden”, zegt Schepen van Onderwijs Lalynn Wadera.

“Minstens één gezonde maaltijd per dag, daarop heeft elk kind recht. Bovendien draagt een goed gevulde maag bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere levensstijl. De scholen zijn hierin een onmisbare partner, want kinderen brengen er een groot deel van hun tijd door."

Feest voor de 10.000ste maaltijd

De basisscholen van de Leuvense scholengroep SMD-L (Sancta Maria, Sint-Jan en Mater Dei) hebben het initiatief genomen. Ze zijn met de financiële steun van de stad en de gespecialiseerde begeleiding van Rikolto op zoek gegaan naar een gezondere en duurzamere oplossing voor hun warme maaltijden. Die vonden ze bij de recent opgerichte vzw Foodatelier Cesar.

De eerste nieuwe maaltijden kwamen op tafel in de week na de herfstvakantie. Intussen hebben ze al meer dan 10.000 borden gevuld. Om dat te vieren organiseerde Foodatelier Cesar een kookworkshop voor leerlingen, ouders en reftermedewerkers van de scholen. Door zelf mee in de kookpotten te roeren, maken de kinderen niet enkel kennis met nieuwe ingrediënten  maar leren ze ook hoe alles uiteindelijk op hun bord terechtkomt.  

Kennismaken met nieuwe smaken 

Met Foodatelier Cesar werd bewust gekozen voor een echte wereldkeuken: van Belgische klassiekers in een vegetarisch jasje en pasta’s tot tajines, curry’s en Thaise noedelschotels. Steeds met aandacht voor een evenwichtige samenstelling en zo veel mogelijk op basis van lokale, seizoensgebonden producten.

“Het is een serieuze verandering, maar we vinden dat we als scholen een voorbeeldfunctie hebben om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden”, aldus Jan Leenaerts, coördinerend directeur van de scholengroep. “Dan helpt het om minder vlees te eten en zoveel mogelijk met lokale, seizoensgebonden ingrediënten te werken. Bovendien zijn onze maaltijden, die volledig vegetarisch zijn, toegankelijker voor leerlingen met diverse achtergronden.”

Belangrijk is dat de maaltijden ook voor alle leerlingen betaalbaar zijn. De scholengroep krijgt daarvoor een financiële steun van de stad. Hierdoor kunnen ze werken met een sociaal tarief, zodat élke leerling toegang heeft tot goed eten.

No items found.
No items found.

Eten en meer

Naast de maaltijden zelf, zetten de scholen ook in op ‘samen leren over gezonde voeding’. Want als het niet ingebed is in een algemene cultuurverandering in de school, dan zal de impact niet langdurig zijn. “Een gezond, duurzaam en toegankelijk voedingsaanbod, dat vraagt een schoolbrede aanpak, onze ‘Whole School Food Approach’”, legt collega Naomi Dries uit. Hiervoor kan Rikolto niet alleen terugvallen op jarenlange praktijkervaring, maar wordt via het project SchoolFood4Change ook inspiratie opgedaan bij 15 andere Europese steden.

Het pilootproject met de scholen van SMD-L toont mooi hoe de verschillende aspecten met elkaar verbonden zijn en elkaar kunnen versterken. “Het project vertrok vanuit een sterke visie van de directies”, licht Naomi toe, “maar de actieve betrokkenheid van onder andere ouders, keukenpersoneel en brugfiguren zijn cruciaal. De samenwerking tussen de scholen en Foodatelier Cesar biedt bovendien allerlei mogelijkheden om in de toekomst bijvoorbeeld samen events met ouders en educatieve workshops te organiseren.” 

“Een gezond, duurzaam en toegankelijk voedingsaanbod, dat vraagt een schoolbrede aanpak, onze 'Whole School Food Approach'. Hiervoor kunnen we niet alleen terugvallen op jarenlange praktijkervaring, maar wordt via het SchoolFood4Change-project ook inspiratie opgedaan bij 15 andere Europese steden."

De scholen zelf zijn alvast erg enthousiast, zowel over het project als de maaltijden zelf. Bij sommige leerlingen zijn al die nieuwe smaken en texturen nog wat wennen. In Sint-Jan organiseerde Rikolto daarom een workshop met leerlingen van de lagere school, zodat ze konden aangeven wat ze wel en niet lekker vinden. “Het is enorm belangrijk dat we naar hen luisteren”, benadrukt collega Femke Van Vaerenbergh. “Zo kunnen we met hen in gesprek gaan over het belang van goed eten, en kunnen we drempels wegwerken zodat iedereen ten volle kan genieten van al dat lekkers. We bekijken nu samen met de scholen en cateraar hoe we leerlingen én ouders structureler bij de maaltijden kunnen betrekken.” 

Toekomst

De pilootfase van het project rond de vernieuwde warme maaltijden loopt in juni ten einde. Rikolto zal het samen met alle betrokkenen grondig evalueren en op basis hiervan beleidsaanbevelingen formuleren voor stad Leuven. “We willen hieruit lessen trekken om tot een haalbare piste te komen en hopelijk nog meer Leuvense scholen enthousiast te krijgen. Want we willen dat elk kind minstens één gezonde maaltijd per dag kan eten”, besluiten Rikolto en stad Leuven.

In tussentijd ondersteunt de stad ook graag scholen die al sneller aan de slag willen. Wie interesse heeft om een gezonde eetcultuur op school uit te rollen, kan hiervoor nu al terecht bij de stad voor begeleiding.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws