Goed eten voor steden

De voedselhelden van Rikolto

December 18, 2023
No items found.

Goed eten voor iedereen is nog lang geen evidentie. Gelukkig zijn er overal mensen en organisaties die elke dag alles geven voor goed eten: boeren, koks, leraars, onderzoekers, … Meestal blijven ze op de achtergrond, maar in aanloop naar de Week Voor Goed Eten van 12 tot 21 januari maken we hen zichtbaar. De collega’s van Rikolto geven alvast het goede voorbeeld!

Lydia Mwema Manegabe

Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, glimlachAutomatisch gegenereerde beschrijving

Waar: Bukavu, Congo

Waarom een voedselheld: Lydia maakt deel uit van de veerkrachtige jongeren in DRC. Lydia startte met $200 en bereikte na 7 maanden tijd al een omzet van $1.060. Ze is van plan om te investeren in permanente verkoopautomaten in scholen in Bukavu.

"Dankzij het startersprogramma hadden we een sterk businessplan. Onze verkoop is aanzienlijk gestegen, vooral na onze deelname aan de eerste Urban Business Show in Bukavu rond het thema Kerstmis, georganiseerd door Rikolto. Via netwerkevenementen hebben we ook vijf contracten binnengehaald om aan scholen veilig en vers fruitsap te leveren."

Mary Temu

Waar: Babati, Tanzania

Waarom een voedselheld: De afgelopen 23 jaar heeft ze als voorlichter in Babati een reputatie opgebouwd als de contactpersoon voor de boeren, die haar "Mama mkulima” noemen - een koosnaampje dat direct vertaald kan worden als moeder voor de boeren.

"Nu tachtig procent van de totale Babati-bevolking rijst verbouwt, is de verandering in levensstijl indrukwekkend. De meeste boeren hebben auto's en tractoren kunnen kopen voor hun landbouwbedrijven."

Abraham Silva

Waar: Tegucigalpa, Honduras

Waarom een voedselheld: Abraham is de zoon van Pasito, de voorzitter van het groentebedrijf HORTISA. Abraham studeert fysiotherapie aan de universiteit van Tegucigalpa en is elke week op de boerenmarkt om groenten te verkopen van het bedrijf, dat ook lid is van het Consorcio Agrocomercial.

"Wie hier komt kopen, is het meest bezorgd over de voedselveiligheid. Ons bedrijf, en bij uitbreiding alle bedrijven van het Consorcio Agrocomercial, garanderen een veilig product. En de mensen weten dat. Mijn tomaten zijn van binnen net zo lekker en mooi als van buiten!"

Onaida Mijahuanca

Waar: Cajamarca regio, Peru

Waarom een voedselheld: Onaida zet zich sterk in de voor de productie van duurzame koffie. Ze is de hoofdproever van de Aprocassi coöperatie. Ze leidt nieuwe proevers op en geeft proefcursussen. Ze neemt deel aan de kwaliteitscontrolewedstrijden als voorproever en gastproever.

“Toen ik met mijn werk in koffie begon, ontmoette ik veel boeren die geen goed gevoel hadden over het werkveld, die hun werk niet waardeerden. Dat maakte me verdrietig en het was mijn grootste wens om dat verhaal te veranderen. Nu vecht ik voor mijn passie. Om ervoor te zorgen dat boeren weten wat ze produceren, wat de kwaliteit van hun koffie is en dat ze trots zijn  op hun werk.”

Diego Viturco

Waar: Zuiden van Quito, Ecuador

Waarom een voedselheld: De Sur-Siendo coöperatie van Diego heeft ertoe bijgedragen dat honderden families een gezond en economisch toegankelijk voedselalternatief hebben in het zuiden van Quito, Ecuador. Het begon allemaal met het vinden van een alternatief voor het verkrijgen van gezond voedsel tegen een eerlijke prijs in het zuiden van Quito. In 2016 probeerden Diego en andere jongeren samen te werken met verwante agro-ecologische boerenorganisaties om de producten te kunnen kopen die oorspronkelijk werden aangeboden onder het fairtradesysteem. Diego en andere jongeren in de coöperatie hebben een ontmoetingsplaats gecreëerd tussen het platteland en de stad.

"Ik had altijd al een oog op de organisatie van agro-ecologische manden en tijdens de  pandemie moest ik iets doen."

Jimson Kivuyo

Waar: Arusha, Tanzania

Waarom een voedselheld: Jimson Kivuyo is een van de jonge ondernemers die betrokken is bij ons Generation Food project in Arusha. Hij produceert lokale zuivelproducten van hoge kwaliteit op zijn boerderij.

"We besteden veel aandacht aan hoogwaardig voer met een goede balans van vers gras, hooi, krachtvoer en mineralen. Dit is niet alleen bepalend voor de kwantiteit en kwaliteit van de  melkproductie, maar evengoed voor het welzijn van onze dieren."

Milouda, Zehra, Georgia en Emel

Waar: Basisschool De Kriek in Schaarbeek, België  

Waarom een voedselheld: De Kriek is een inspirerend voorbeeld van het SchoolFood4Change-project, dat van duurzame en gezonde voeding op school de norm wil maken. Directeur Tineke schuift graag haar collega’s van de poetsploeg naar voren. Elke dag snijden zij het verse fruit voor de leerlingen en proberen ze hen zoveel mogelijk te enthousiasmeren om nieuwe dingen te proeven.

“Het belang van de ploeg kan absoluut niet worden onderschat. Ze zijn een belangrijke verbinding tussen onze school, de kinderen en hun ouders.”

Wie is jouw voedselheld?

Dit zijn onze voedselhelden. Wie zou jij graag in de kijker zetten op jouw sociale media tijdens de Week Voor Goed Eten van 12 tot 21 januari?

Laat het ons weten via deze link!

Auteur: Daan Vanreppelen - Stagiair communicatie Rikolto in België

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws