Goed eten voor steden

Leerlingen IMS Borgerhout geven hun refter een total makeover

March 5, 2019
Femke Van Vaerenbergh
Projectmedewerker Goed eten op school in Gent

Van de refter een aantrekkelijke plek te maken waar gezonde en duurzame voeding nog beter smaakt: dat is het doel van de leerlingen van IMS Borgerhout, Rikolto en Ondergrond vzw. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat?

Leerlingen bepalen stijl

In de refter van IMS Borgerhout staan 3 grote ingrepen te gebeuren:

  • Er komt een houten zitbank boven de verwarming;
  • Een muurtekening of schilderij op de rechterwand van de refter;
  • Een betere inrichting en aankleding van de keuken door kleine decoraties en communicatie over het eten.

De 3 ingrepen komen uit een workshop met de leerlingen. In verschillende werkgroepjes gingen ze aan het brainstormen. Er werden moodboards gemaakt, plannen getekend en ideeën verzameld. Al snel kwam de behoefte naar boven om iets te doen met de verschillende nationaliteiten die aanwezig zijn op school. Bijvoorbeeld door te werken met vlaggen en wereldkaarten. Nog andere ideeën: gezelschapsspellen in de refter en een wensboom op de muur waar berichten van de leerlingen kunnen worden verzameld, ...

Genoeg ideeën dus om aan de slag te gaan!

Shoppen in de Kringwinkel

Eind januari brengen de leerlingen een bezoek aan De Kringwinkel van Borgerhout om kleine deco-elementen te verzamelen die ze zelf in een workshop een nieuw, mooier leven kunnen geven. In het winkelmandje: grote weckpotten, kaders, lichtelementen, wereldkaarten, bloempotten, poefjes, ...

Handen uit de mouwen tijdens bouwatelier

Samen met een aantal OKAN-leerlingen wordt er gewerkt aan de zitbank. Daarvoor zijn drie dagen uitgetrokken, want een bank maken die tegen een stootje kan, vergt tijd. De leerlingen gaan meteen aan de slag, ook al hebben de meeste nog geen ervaring met houtbewerking en meubelbouwen. Heel het project logisch en planmatig leren aanpakken, hoort bij het proces.

Het hout van de bank zijn planken die ze hebben kunnen recupereren van oude kasten die in de kelders van de school stof stonden te vergaren. Op het einde van het driedaagse atelier staat de bank te pronken, klaar voor een laagje verf. Dat zal in een latere workshop gebeuren. Voor de aankleding zullen de leerlingen van de afdeling Mode zorgen.

In een volgende stap wordt gekeken naar een samenwerking met lokale handelsverenigingen. Voedsel dat door hun wordt weggegooid, kan door de afdeling Voeding worden verwerkt tot een aantrekkelijk aanbod in de refter. De uitwerking moet nog verder uitgeplozen worden, maar het klinkt alvast veelbelovend!


No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws