De klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn, en die weinig middelen hebben om er iets aan te doen. 11.11.11 zet dit klimaatonrecht in de kijker tijdens haar jaarlijkse campagne. In dit artikel gaan we dieper in op hoe de teams van Rikolto strijden tegen dat klimaatonrecht door zij aan zij met boeren te kijken hoe ze om kunnen gaan met de gevolgen van klimaatopwarming en hoe ze de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen.
Dat klimaatonrecht is een gevolg van het oneerlijke systeem. We moeten het dus bij de wortels aanpakken. Het enige juiste antwoord op de klimaatverandering is een systeemverandering. Daar gaat 11.11.11 voor. Samen schudden we overheden en bedrijven wakker, financieren we lokale projecten en zorgen we dat iedereen ter wereld de klimaatuitdagingen de baas kan. Samen pakken we klimaatonrecht aan. Nu het nog kan.
Rikolto zet actief in op initiatieven voor het klimaat zoals agroforestry in koffie en cacao, het vermijden van methaanemissies door betere landbouwpraktijken en circular food economy in steden.
Rikolto promoot bij het koffie- en cacaoprogramma een model waarbij boslandbouw centraal staat. Het is niet moeilijk om te zien hoe het uitrollen van zo'n model het bos beschermd. In Peru hebben maar liefst 120 koffie- en cacaoboeren dit systeem van boslandbouw ingevoerd en hun productie gediversifieerd. Deze diversificatie kwam ze goed van pas tijdens de Covid-19 pandemie.
Rikolto helpt samen met haar partners om Belgische landbouwers te helpen de shift te maken naar ‘koolstofboeren’ of ‘carbon farming’. In de strijd tegen klimaatverandering kunnen landbouwers immers een belangrijke rol spelen door CO2 in de bodem vast te leggen. De grond van de aarde kan de sleutel zijn in de strijd tegen klimaatverandering.
Ook in deze landen werd actief ingezet op een agroforestry-model samen met Colruyt en jonge boeren. Het doel was om een kennisplatform uit te bouwen rond cacaoteelt in een boslandbouwsysteem. Het project slaagde erin een gemeenschappelijke visie op Centraal-Amerikaanse cacao te faciliteren en gaf aanleiding tot het regionale platform SICACAO. Meer dan 47 (!) boslandbouwsystemen zijn geïmplementeerd.
Een circulaire voedseleconomie draagt indirect bij tot het behoud van bossen. Doordat dit systeem voedselverspilling beperkt, is de noodzaak van landomzetting voor voedselproductie aanzienlijk minder. Dat er minder ethaanuitstoot is door voedsel op de afvalberg, is een bijkomend positief gevolg. Dat is nodig, want voedselverspilling en -verlies veroorzaakt 8% van alle broeikasgasemissies wereldwijd.
In het Ituri-regenwoud in het oosten van de Congo, is een nieuw project gestart om een ongelooflijk rijke biodiversiteit te beschermen en lokale gemeenschappen te ondersteunen bij de productie van duurzame cacao en de verbetering van hun levensonderhoud door de productie van in schaduw geteelde cacao.