Goed eten voor steden

Antwerpse scholen maken soep op basis van overschotten

October 16, 2020
No items found.

Op 15 oktober staken de leerlingen van vier scholen de handen uit de mouwen soep te maken met voedseloverschotten. Zo dragen ze bij aan de actie Feeding the 2000 van Rikolto en FoodWIN, die Antwerpenaren uitdaagt om op een leuke manier iets te doen tegen voedselverspilling.

“Soep maken van voedseloverschotten is een dubbele win”, Sabrina De Beuckelaer van De Dames in Antwerpen. "Enerzijds redden we voedsel dat anders in de vuilbak zou belanden, anderzijds zorgen we voor gezond en lekker eten voor alle leerlingen.”

Rikolto werkt al langer samen met scholen om van gezonde en duurzame voeding de normaalste zaak van de wereld te maken op school. “Niet alle leerlingen hebben 's morgens goed ontbeten of hebben een lunch bij”, licht Myrthe Peijnenborg van Rikolto toe. “Als je soep kan aanbieden op school, ben je er zeker van dat leerlingen al een mooie portie gezonde groenten binnen krijgen.”

No items found.
No items found.

“Een Vlaams huishouden gooit jaarlijks gemiddeld 369 euro in de vuilbak”, vertelt Gil Op de Beeck van FoodWIN. “Simpele handelingen zoals het juist indelen van je frigo of het verschil kennen tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’, maken meteen een heel groot verschil. Door de leerlingen met eigen handen te laten koken met overschotten, maken we het thema een stuk toegankelijker. Doorheen de campagne krijgen ze tips and tricks mee, die ze later nog kunnen toepassen en waar ze mee kunnen experimenteren.”

Feeding the 2000 sloeg ook de handen in elkaar met Samenlevingsopbouw in Antwerpen, die via zijn buurtwerk mensen in maatschappelijk kwetsbare posities ondersteunt. In 3 buurtcentra (Borgerbaan, de Wijk en de Stek) worden gratis maaltijden op basis van voedseloverschotten gratis uitgedeeld aan mensen die er het meest nood aan hebben. Ook ACM Antwerpen bedeelt een deel van de maaltijden aan haar kwetsbare jongeren.

Feeding the 2000 is een project van FoodWIN en Rikolto met de financiële ondersteuning van Stadslab2050.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws