Goed eten voor steden

België niet bij de beste van de klas - de strijd tegen obesitas bij kinderen

June 22, 2022
No items found.

Belgische kinderen hebben vaker te kampen met obesitas in vergelijking met de rest van Europa. Een studie toont aan dat maar liefst 19% van de Belgische jongeren te kampen heeft met overgewicht. Volgens hetzelfde onderzoek heeft 6% van de jongeren obesitas.

Aanpak zonder stigmatisering

Om overgewicht en obesitas bij jongeren te bestrijden moeten we eerst kijken naar de oorzaken van dit probleem zonder te vervallen in stereotypen. Het beeld dat mensen van zwaarlijvigheid en obesitas hebben is dat van Casper Slok uit Charlie en de Chocoladefabriek. De werkelijkheid is net wat complexer dan deze fictie. Het is daarom belangrijk om de stigmatiserende ‘eet-wat-minder-snoep-methode’ niet door te trekken. Voor de twijfelaars onder jullie: kinderen met obesitas hangen nooit op zo’n vraatzuchtige manier in de chocoladefontein.

De Heilige Drievuldigheid

Het aanmoedigen van een gezonde levensstijl met de Heilige Drievuldigheid van voldoende beweging, een gevarieerd eetpatroon en een goede nachtrust is essentieel. De focus van Rikolto ligt vooral op het gevarieerd eetpatroon in scholen. We zetten actief onder schouders onder projecten als GoodFood@School en Get Wasted om jongeren gezonder te doen eten.

"Met GoodFood@School doen we aan bewustwording rond gezonde voeding bij jongeren, zonder het belerende vingertje."

FEMKE VAN VAERENBERGH

Program Advisor GoodFood@School

Meer factoren

Het is fout om te denken dat er een magische oplossing bestaat voor zwaarlijvigheid, laat staan obesitas. De zogenaamde Heilige Drievuldigheid van voldoende beweging, een gevarieerd eetpatroon en een goede nachtrust is een beginpunt. Het laat topics als gezondheidsongelijkheid, genetische invloeden en het sociale kader van jongeren buiten beschouwing.

Drempels verlagen

Eén op drie jongeren durft geen hulp zoeken omdat ze bang zijn voor reacties uit hun omgeving. Het is dus nodig om de drempel te verlagen. Heel wat jongeren zetten online de eerste stap om over hun probleem te praten. Deze online - vaak anonieme manier - van hulp zoeken sluit naadloos aan bij de leefwereld van jongeren. Initiatieven als CLB-Chat, JAC en Awel zien de laatste jaren een stijging in het aantal jongeren dat online hulp zoekt. Deze eerste online stap werkt drempelverlagend voor eerstelijnszorg. Dat vinden we bij Rikolto helemaal geweldig!

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws