Goed eten voor steden

Goed eten op school voor élk kind? 3 schooldirecteurs delen hun geheim.

December 26, 2022
Jelle Goossens
Communicatiemedewerker | Woordvoerder

Lege brooddozen? Kinderen die niet kunnen leren op een lege maag? Een schande, maar hoe doe je er iets aan? Stad Leuven vroeg Rikolto om samen met zes scholen te zoeken naar manieren die duurzame en gezonde voeding bij elk kind brengen. Drie directeurs vertellen hoe ze dat aanpakken.

De Ark slurpt soep van de lokale boer

De Ark is een basisschool met 900 leerlingen verspreid over drie plekken in Kessel-Lo. Directeur Martine Foulon zette met haar team haar schouders onder het project.

In sommige klassen werd al soep gegeven aan de leerlingen. Die werd dan door de ouders gemaakt. In andere klassen was dat niet mogelijk. Veel ouders hebben niet de tijd om soep te maken. Daarnaast zagen we leerlingen zonder (gezonde) lunch. Daarom wilden we graag alle leerlingen minstens één keer per week een warme kop soep kunnen aanbieden.

Via de lokale boerencoöperatie Kort’om Leuven bestellen we bij What-Soup, waar boer Pieter zelf verse soep maakt. Op school verdeelt een team van vrijwilligers de soep over de ketels.

Ouders schrijven hun kind in voor een periode van 8 weken. Daar betalen ze 6 euro voor. Ouders kunnen ook kiezen om een ander kind te sponsoren. Omdat genoeg ouders dat doen, kunnen we soep aankopen voor de hele school. Er is dus geen onderscheid tussen wie wel en niet betaalt: iedereen krijgt een beker soep.

Onze droom? Elke dag soep, waarbij er elke dag een leerjaar helpt bij de logistiek.

Pee & Nel start de dag aan de ontbijtbar

Pee & Nel is een bassischool in hartje Leuven, in de schaduw van de woontorens van Sint-Maartensdal. Directeur Annick Tricot zag het belang van een goed ontbijt.

Uit een bevraging bleek dat 40% van onze leerlingen zonder of met een ongezond ontbijt naar school kwam. Met ons project willen we elke leerling met een goed gevulde maag aan de schooldag laten beginnen.

Daarom bedachten we het concept van een open ontbijtbar. Dit is een grote ontbijtkast met gezonde granen, noten, fruit en zuivel die bij de ingang van onze school staat. De meeste producten krijgen we van onze buren van Poverello. Zij hebben vaak voedseloverschotten waar wij dankbaar gebruik van maken.

's Morgens mogen alle kinderen iets eten van de ontbijtbar. Wat niet snel bederft - fruit, noten of graanrepen - blijft de hele dag liggen voor wie er nood aan heeft. Omdat het aanbod voor iedereen toegankelijk is, merkt niemand het als iemand niet of onvoldoende eten bij heeft. Het aanbod is structureel en volledig gratis voor alle kinderen.

Mijn droom? Geen kinderen met honger op school. Naast eten, heb je daar ook mensen voor nodig. Ik zou heel blij zijn als we structureel extra fruit zouden kunnen aanbieden. De ontbijtbar gaat sowieso blijven bestaan. Dat is een groot succes!

Sancta Maria maakt tijd voor fruit

Sancta Maria is een school met een lange traditie in Leuven. Jan Leenaerts is er algemeen directeur en is trots op hun fruitmoment.

Ons fruitproject geeft dagelijks een vers stuk fruit aan de leerlingen. Het fruit is afkomstig van de boerencoöperatie Kort’om Leuven.

Ouders bestellen fruit voor hun eigen kind, maar kunnen ook bijbetalen voor een kind uit een kwetsbaar gezin. Met dit budget kopen we extra fruit aan. Zo weten we zeker dat al onze kinderen elke schooldag een stuk fruit eten.

Elke ochtend verdeelt iemand van het secretariaat het fruit over de klassen. Als die persoon ziek is, schakelen we leerlingen van de derde graad in. Net voor de ochtendspeeltijd, is er een fruitmoment in de klas. Zo weten we dat leerlingen het zeker opeten.

Met de projectsubsidie van de stad kochten we materiaal: een grote koelkast, appelsnijders en snijplankjes. Nu is het project zelfbedruipend.

Onze droom? De principes van dit project doortrekken naar onze warme maaltijden: werken met een solidariteitsprincipe en een korte keten. Al zullen we met de vrijwillige bijdragen aan ons sociaal fonds dan niet toekomen. Daar moeten we extra steun voor vinden.

5 keer huiswerk voor politici

Goed eten op school kan niet enkel van leerkrachten, directie en ouders komen. Lokale besturen en de Vlaamse overheid moeten helpen. Myrthe Peijnenborg van Rikolto lijst vijf huistaken op voor politici.

  1. Voorzie een opstartbudget voor scholen om materiaal te kopen voor de opstart: kookplaten, messen, bestek, schorten,…
  2. Reserveer een jaarlijks budget om een basisaanbod voor voeding te onderhouden. De praktijkvoorbeelden tonen dat je met gerichte investeringen veel in gang kan zetten.
  3. Zorg voor helpende handen. Vaak is de logistiek een uitdaging voor scholen. Ideaal is een mix vaste krachten die je bijvoorbeeld via sociale tewerkstelling zoekt, aangevuld met vrijwilligers.
  4. Maak een overzicht van buurtwinkels die overschotten aan scholen willen doneren of verkopen aan kostprijs. Dat verlaagt voor scholen de drempel om contact te nemen.
  5. Bied gratis begeleiding aan. Dankzij steun van Stad Gent kunnen we zo bijvoorbeeld Gentse scholen ondersteunen om voedingsbeleid op maat uit te rollen.

Beluister de aflevering van Het Recept van Rikolto over goed eten op school

Of bekijk deze video over ons project rond scholen in Leuven

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws