Goed eten voor steden

Soep voor de Week van de Peulvrucht

February 9, 2023
Myrthe Peijnenborg
Expert draagvlak Goed eten op school

Voor de Week van de Peulvrucht (6-12 februari) maakte ik voor mijn collega's Harira: een pittige Marokkaanse groentesoep met kikkererwten. Hieronder vind je het recept dat ik gebruikte.

Maar eerst: Waarom is het een goed idee om peulvruchten meer te gaan gebruiken?

  1. Mega gezond: Peulvruchten zitten vol fantastische voedingsstoffen. De combinatie van mineralen, eiwitten & vezels maken ze een uitstekend alternatief voor vlees.
  2. Mega duurzaam: Peulvruchten tolereren de droogte beter dan andere gewassen en kunnen stikstof uit de lucht in de bodem fixeren. Dankzij die twee eigenschappen kunnen ze een grote rol spelen in de landbouw van morgen. Hoe cool!
  3. Mega goed voor de portemonnee: Er is weinig gezond voedsel zo goedkoop dan een zak gedroogde peulvruchten. Schiet er weer wat geld over om te investeren in thermisch ondergoed ;-)
  4. Mega lekker: Jup! Hummus, chili con/sin carne, falafel, linzendahl... Allemaal klassiekers waar peulvruchten de hoofdrol in spelen.

No items found.
No items found.

Benieuwd naar het recept?

Voor deze soep gebruikte ik het recept van Joan Nathan. Hieronder heb ik het even vertaald naar het Nederlands.

Ingrediënten voor 8 tot 10 porties

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in blokjes gesneden (ongeveer 2 kopjes)
  • 3 stengels selderij, in blokjes gesneden (ongeveer 1 1/2 kopjes)
  • 3 grote wortelen, geschild en in rondjes gesneden
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 tot 1 theelepel harissa of gedroogde rode chilivlokken, plus meer voor het serveren
  • Zout naar smaak
  • 1 bos peterselie, gehakt (ongeveer 1 1/2 kopjes/75 gram), verdeeld
  • 1 bos koriander, gehakt (ongeveer 1 1/2 kopjes/75 gram), verdeeld
  • 1 blik tomaten, fijngemaakt, of 2 kopjes (450 gram) tomatensaus
  • 7 kopjes (1 2/3 liter) kippen- of groentebouillon
  • 1 kop (200 gram) gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt en gekookt of 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 1 kop (370 gram) groene linzen
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels ongebleekte bloem voor alle doeleinden
  • 1 groot ei
  • Sap van 2 citroenen (ongeveer 1/4 kopje)

Stap 1

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de ui, selderij en wortels tot de ui doorschijnend wordt en bruin begint te worden (ongeveer 5 tot 10 minuten). Voeg de kurkuma, komijn, harissa of chilivlokken, 1 theelepel zout, 1 kopje peterselie, 1 kopje koriander, tomaten en de bouillon of het water toe en breng het geheel aan de kook.

Als je de geweekte kikkererwten gebruikt, laat ze dan uitlekken en voeg ze toe aan de pan. Laat 25 minuten onafgedekt sudderen, voeg dan de linzen toe, een theelepel zout en een theelepel peper. Laat sudderen tot de kikkererwten en linzen gaar zijn (ongeveer 20 minuten).

Als je kikkererwten uit blik gebruikt, laat je de eerste 25 minuten sudderen achterwege en voegt je ze samen met de linzen toe.

Stap 2

Klop de bloem, het ei en het citroensap door 2 kopjes (470 ml) water. Roer door de soep. Laat de soep nog ongeveer 5 minuten koken en serveer ze, bestrooid met de resterende koriander en peterselie. Bied wat extra harissa aan in een bord.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws