Benieuwd naar meer?
Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.
Welke eerste stappen kan je als school zelf zetten om werk te maken van een gezond en duurzaam voedingsaanbod op school?
Als je als school met een cateraar werkt, wordt er meestal met een aanbesteding gewerkt die om de zoveel jaar wordt aangepast. Dat wil echter niet zeggen dat je moet wachten om je aanbod gezonder en duurzamer te maken. Gezonde, duurzame voeding op school heeft immers heel wat voordelen. Het heeft een grote positieve invloed op de eetgewoonten van kinderen en jongeren en we verkleinen onze ecologische voetafdruk. Bovendien ondersteunen we zo meteen (lokale) boeren.
Binnen het kader van een aanbesteding kan je altijd een paar cruciale stappen zetten. Zo hebben cateraars meteen door dat jouw school gezonde, duurzame voeding belangrijk vindt. We geven hieronder enkele tips mee om op korte termijn aan de slag te gaan met de catering van jouw school.
Download de pdfStel een werkgroep samen van leerlingen, ouders, leerkrachten, (keuken)personeel, … die een plan van aanpak opstelt. Dat zorgt niet enkel voor een gestructureerde aanpak, maar meteen ook voor een breed gedragen initiatief.
Tijd om het concreet te maken. Wij sommen voor jou even de belangrijkste criteria op om rekening mee te houden wanneer je het aanbod wil verduurzamen.
Lokale en seizoensgebonden fruit en groenten zijn verser, smaakvoller en hebben een lagere ecologische voetafdruk. Ze zijn bovendien een stuk goedkoper omdat ze niet ver moeten reizen, én je ondersteunt de korte keten.
Eerlijke handel of Fairtrade garandeert een menswaardig inkomen voor de producenten en de boeren.
Op deze wekelijkse of maandelijkse dag, “Duurzame dinsdag”, draait alles in het teken van duurzaamheid.
Niemand gooit graag eten in de vuilbak. Toch wordt er jaarlijks énorm veel eten verspild. Daarom kan het een goed idee zijn om een afvalmeting op jouw school te doen. Zo breng je duidelijk in kaart waar het misloopt en dus nog een stuk beter kan.
Het keukenpersoneel, de mensen die keihard werken om elke dag opnieuw de maaltijden voor de leerlingen op tijd klaar te krijgen, is helaas vaak onzichtbaar. Respect voor voeding is ook respect voor iedereen in de keten. Als leerlingen weten wie hun eten heeft klaargemaakt en een band creëren met deze mensen, gaan ze misschien minder snel iets weggooien. Het zal bovendien een aangename sfeer creëren tijdens de lunch en de kloof tussen leerlingen en het keukenpersoneel verkleinen.
Goede communicatie informeert, inspireert en motiveert. Hoewel de voordelen van gezonde en duurzame voeding duidelijk zijn, is het vaak immers een grote uitdaging om veranderingen door te voeren. Vermijd dus het gevoel dat er iets wordt weggenomen, maar focus op wat er wordt gewonnen. Dat zorgt voor minder weerstand en bevordert een aangename eetcultuur.
Elke verandering begint met iets kleins. Laat je inspireren door de talloze voorbeelden uit onze inspiratiebundel of neem eens een kijkje op de website van halfhalf - je vindt er heel wat tips om de helft van de week plantaardig te eten.
Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.