Jouw actie voor goed eten

Rikolto's werk steunt op het engagement mensen, klassen, verenigingen en organisaties. Zij zetten het recht op goed eten op de agenda en vragen steun in hun eigen omgeving. Zo bouwen we aan een wereld waarin we eerlijk, gezond en duurzaam met voedsel omgaan.

Zet jij een actie op poten? Dan kan je op onze steun rekenen.

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

In actie komen voor goed eten is broodnodig. Hieronder zetten we een aantal leuke manieren op een rij waarop jij je kan engageren. Je kan natuurlijk ook een geheel eigen actie op poten zetten. Je kan steeds op onze hulp en steun rekenen. Laat ons zeker weten als je een actie overweegt. We hebben heel wat tools ter beschikking die je actie kunnen ondersteunen.

Maak er een succes van

1. Wie vraagt, krijgt.

Een persoonlijke aanpak helpt en wekt sympathie. Aarzel dus zeker niet om vrienden, collega's, familie, kennissen en buren aan te spreken en hen te vertellen waarom jij goed eten belangrijk vindt. Maak wat lawaai rond je actie. Als niemand erover hoort, kan niemand meedoen of steunen. Vertel over je actie op social media of gebruik ons voorbeeld-communicatiemateriaal om je actie bekend te maken. Ken je een lokale reporter of weet je wie er verantwoordelijk is voor de communicatie in je gemeente of stad? Schakel hen in en informeer hen tijdig over je actie. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

2. Maak geven makkelijk.

Maak het anderen niet te moeilijk wanneer zij hun steentje willen bijdragen. Je kan heel eenvoudig een eigen steunpagina maken en zo online steun ontvangen voor je actie. Je kan daarbij één van onderstaande formats gebruiken of contact opnemen met . Verwijs ook gerust naar ons rekeningnummer BE64 0000 0000 5252. Vraag je supporters om in de mededeling te verwijzen naar je actie, dan kunnen we jou op de hoogte houden.

3. Vertel je (eigen) verhaal.

Vertel aan je achterban over onze missie: Goed eten voor iedereen, vandaag en in de toekomst. Vertel waarom dit zo belangrijk is. Vertel vooral waarom jij dat belangrijk vindt en waarom je je actie organiseert. Je kan je laten inspireren door onze projecten of eens praten met een van onze medewerkers. We hebben ook promotiemateriaal dat je gratis kan downloaden of aanvragen. Weet je niet waar te starten? Contacteer .

4. Geef mensen de kans om een verschil te maken

Maak aan je supporters duidelijk wat steunen voor jou, maar ook voor hén betekent. Bijdragen aan een betere wereld; Rikolto de kans geven om verder te gaan dan de gesubsidieerde paden; maar ook: een fiscaal voordeel voor donateurs. Elke gift aan Rikolto geeft vanaf €40 op jaarbasis, recht op een fiscaal attest van 45% van het gegeven bedrag. Jouw sponsors kunnen dus via hun belastingaangifte 45% van het gegeven bedragen als belastingvermindering terugkrijgen. Maak hen daar zeker op attent.

Opgelet: Enkel giften ('om niet') geven recht op een fiscaal attest. Verkoop je iets als actie (bv. zakken vol goed eten, toegang tot een evenement, wafels, een dienst, ...) dan ontvangt de gever geen fiscaal attest, hij krijgt immers iets anders als tegenprestatie of goed voor zijn bijdrage.

5. Woorden wekken, voorbeelden strekken

Op je persoonlijke actiepagina zal een teller staan met het reeds verzamelde bedrag. Mensen zijn sneller geneigd bij te dragen als ze zien dat iemand hen al is voorgegaan. Je geeft dus best al het goede voorbeeld door een klein bedrag over te maken zodat de 0 zo snel mogelijk weg is. Maak ook duidelijk wat je streefdoel is: bv. €5000 euro inzamelen voor goed eten. Dat motiveert anderen enorm om samen dat bedrag te bereiken.

6. Bedank. Iedereen. Altijd.

Rikolto is initiatiefnemers zoals jij enorm dankbaar, maar ook jouw sponsors. Hoe meer mensen onze missie onderschrijven, waarderen en steunen, hoe verder wij kunnen springen. Al deze mensen verdienen een glimlach en een DIKKE MERCI. Dit kan persoonlijk, via mail, sociale media, maar ook via je actiepagina. Daar kan je updates geven en foto’s/video’s posten. Mensen horen ook graag feedback wanneer de actie afgelopen is: hoeveel heeft de actie opgebracht? Is het doel bereikt? Soms kan het mensen inspireren om nog een laatste boost te geven.

7. Je staat er niet alleen voor!

Ben je niet echt technisch aangelegd of duiken en praktische problemen op bij het opstarten van je actie? Rikolto helpt je graag verder met jouw engagement. Voor alle ondersteuning kan je altijd bij ons terecht.

Myrthe Peijnenborg Rikolto

Filip Cuypers
An Kindermans

vrijwilligers en sympathisanten
Myrthe Peijnenborg Rikolto

Bert Wallyn

bedrijven en partners
+32(0)16/31.65.80