Goed eten voor steden

Europese steden slaan de handen in elkaar voor goed eten op school

January 25, 2024
Chloé Van Uytven
Communicatiemedewerker

Goed eten op school, voor élk kind. Dat is waar we bij Rikolto al langer werk van maken. Volgens de Europese Kindgarantie heeft elk kind recht op minimum één gezonde maaltijd per dag, iets waar we volledig achter staan. Het Erasmus+ project ‘Healthy Wave’ wil hiertoe bijdragen en ervoor zorgen dat schoolmaaltijden voedzaam, veilig, afvalarm en inclusief zijn - voor kinderen, hun ouders en het schoolpersoneel. Dat ambitieuze project werd afgelopen dagen gelanceerd in de Roemeense stad Cluj-Napoca. Collega’s Myrthe en Annelies en kersvers collega Leen waren erbij.

Met het SchoolFood4Change-project zijn we met Rikolto al langer onze vleugels aan het spreiden in Europa. We werken samen met maar liefst 12 verschillende Europese landen en ontwikkelden als Belgische partner binnen het project de ‘Whole School Food Approach’, een integrale aanpak voor goed eten op school.

Om onze expertise verder uit te breiden, zal Rikolto deelnemen aan een nieuw Erasmus+ project, ‘Healthy Wave’, dat van de Europese Kindgarantie mee de realiteit wil maken: minimum één gezonde maaltijd per dag voor elk kind. Samen met het Erasmus MC (de universiteit van Rotterdam) doet Rikolto mee als expert schoolmaaltijden binnen een consortium van verschillende steden (Almada, Cluj-Napoca, Rotterdam, Riga, Varna, Göteborg en Milaan).

Om het ‘Healthy Wave’-project goed in te duiken, trokken we met alle partners naar Cluj-Napoca (Roemenië). We leerden elkaar beter kennen, wisselden ervaringen uit over schoolmaaltijden en brachten een bezoekje aan een Roemeense lagere en middelbare school en keuken. Opvallend: er wordt nog niet zo veel tijd gereserveerd om rustig en aangenaam te eten. Middelbare scholieren volgen er les van 8u tot 14u en mogen pas daarna eten. De meesten onder hen verkiezen dan om buiten de school iets te eten, wat meestal resulteert in een ongezondere snack. In de lagere school is de cafetaria dan wel weer gevuld met ronde, gezellige tafels die uitnodigen om met elkaar te babbelen.

No items found.
No items found.

Wij mochten een presentatie geven over onze ‘Whole School Food Approach’ en gaven een training aan de andere deelnemers. Binnen Erasmus+ is het de bedoeling dat telkens twee steden aan elkaar gekoppeld worden: een stad met veel ervaring rond schoolmaaltijden en eentje met wat minder voeling met het onderwerp. Wij gingen met de duo’s op zoek naar wat hen verbindt en hoe ze de komende drie jaar kunnen samenwerken.

Volgende stap in het verhaal? De gekoppelde steden moeten nu een plan uitstippelen voor de komende jaren: wat willen ze doen en hoe? Ze zullen elkaar kunnen bezoeken en wij staan hen uiteraard steeds bij met raad en daad! Benieuwd naar een voorbeeld? Riga en Cluj-Napoca vormen zo’n duo en zullen samen aan de slag gaan. Riga is sterk in het vormgeven van openbare aanbestedingen rond lokale voeding, Cluj is dan weer heel goed in het samenbrengen van de juiste stakeholders. Elk zullen ze hun expertise aan elkaar doorgeven.

Wij zijn alvast benieuwd welke inspirerende projecten uit het ‘Healthy Wave’-project zullen voortvloeien. We trekken huiswaarts met veel nieuwe ideeën en goede moed voor de toekomst, en kersvers collega Leen heeft al meteen bewezen dat ze een super aanwinst is voor ons team!

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws