Goed eten voor steden

Hidden Hunger: is een nationaal beleid rond schoolvoeding de toekomst?

September 14, 2023
Annelies Smets
Projectcoördinator SchoolFood4Change (EU)

Begin september kreeg ik de kans om onze integrale voedingsaanpak voor te stellen op het vijfde internationale congres over ‘Hidden Hunger’, aan de universiteit van het Duitse Hohenheim bij Stuttgart. Het congres stond volledig in het teken van schoolmaaltijden en trok wetenschappers en medewerkers uit het middenveld van over de hele wereld aan. En terecht! Want we kregen een uitstekend programma voorgeschoteld, boordevol nieuwe inzichten in dit boeiende domein. Hoe werken nationaal gecoördineerde programma’s rond schoolvoeding? Hoe kunnen schoolmaaltijden ons voedselsysteem transformeren? Wat is het effect van ‘nutrition education' op kinderen? En wat is de impact van duurzame catering in crèches? Hieronder vertel ik jullie graag wat meer over een bijzonder relevante lezing over het Finse schoolmodel.

Schoolmaaltijden in Finland: onderdeel van het onderwijscurriculum

Laila Hartshauser van de California State University San Marcos bracht een verfrissende en inspirerende lezing over de Finse aanpak. Naast het wereldwijd gerenommeerde onderwijssysteem, heeft Finland ook een innovatieve benadering van schoolvoeding. Gezonde, duurzame voeding is er niet alleen te vinden in de schoolcafetaria's, maar er wordt ook volop ingezet op het creëren van gezonde eetgewoonten. De Finse benadering van voedingseducatie is erg veelzijdig en een inspirerend voorbeeld voor Vlaanderen.

"Als kinderen leren om weloverwogen beslissingen te nemen over wat ze eten, ontwikkelen ze ook op lange termijn gezonde eetgewoonten."
Onze 'Whole School Food Approach' op het 5th Hidden Hunger Congress in Stuttgart

De Finnen volgen zo mooi in de voetsporen van buurland Zweden. Alle kinderen, ongeacht socio-economische status, krijgen er elke middag een gratis warme schoolmaaltijd. Wat Finland echter onderscheidt, is dat voeding ook deel uitmaakt van het nationale onderwijscurriculum. Het aanleren van gezonde voedingsgewoonten is daarbij essentieel. Via tal van boeiende activiteiten en lessen leren studenten over het belang van een gezond dieet, waar hun eten vandaan komt en de impact van hun voedselkeuzes op hun lichaam en het milieu. Kinderen zijn zo in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over wat ze eten, waardoor ze ook op lange termijn gezonde eetgewoonten ontwikkelen.

Alles begint bij de leerkrachten

Om ervoor te zorgen dat dit haalbaar blijft, krijgen alle leerkrachten, ongeacht welk vak ze geven, jaarlijks een training over hoe ze voeding kunnen integreren binnen hun vak. Daarnaast krijgen alle leerlingen van graad 7 tot 9 (in Vlaanderen te vergelijken met de leeftijd 10-12 jaar) het verplichte vak 'home economics'. Ze leren er onder andere koken, boodschappenlijstjes maken, hun maaltijden plannen en werken in team. Kortom, skills waar ze de rest van hun leven baat bij zullen hebben.

Wat was het mooi om te zien hoe een goed gecoördineerd nationaal beleid rond schoolvoeding ook op lange termijn zo'n positieve impact heeft!

Benieuwd hoe we doorheen het jaar werk maken van goed eten op school voor elk kind? Schrijf je snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwste updates.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws