Goed eten voor steden

Jimson maakt werk van goed eten

November 17, 2021
No items found.

De diverse initiatieven, die Rikolto de voorbije jaren heeft opgezet mét en voor jongeren zijn hoopgevend. Wat we tot nu toe vooral hebben geleerd, is dat zelfs de kleinste stappen die we zetten met jongeren een voorbeeld en inspiratie kunnen zijn voor andere jongeren. Naarmate Rikolto meer projecten met jongeren uitvoert en promoot, zal het aantal verhalen toenemen, verhalen over successen, over tegenslagen, over lessen die getrokken worden. Maar al deze verhalen hebben één ding gemeen, ze zijn de beste manier om steeds meer jongeren warm te maken om mee te werken aan het recht op goed eten voor iedereen.

Jimson Kivuyo, boer, poëet, muzikant en activist met een missie

Jimson runt de Kaizari farm, die ligt aan de voet van Mount Kijenge aan de rand van Arusha. Hij is daarmee de derde generatie die dit familiebedrijf voortzet en hij heeft er op dit ogenblik een kleine kudde van zes melkkoeien en drie kalfjes. Op zijn boerderij produceert hij lokale zuivelproducten van hoge kwaliteit.

De melk, yoghurt en kruidenkazen worden te koop aangeboden via 2 vaste verkooppunten en op boerenmarkten, maar worden ook thuis geleverd bij klanten in Arusha met de elektrische scooters van eco-koerierdienst GreenfootGo.

En er gaat niets verloren, want de koemest wordt verwerkt tot compost die wordt gebruikt om biologische groenten te telen.

Maar Jimson is ook vooral een jonge ondernemer met een missie, en hij spreekt dat ook uit. De aandacht voor het welzijn van zijn dieren, het leveren van goede en gezonde zuivelproducten aan zijn klanten in Arusha, de zorg voor het milieu en het klimaat en de aandacht voor zijn historische en culturele identiteit, het zijn allemaal waarden die deze jongeman heel belangrijk vindt en die hij ook uitdraagt.

“Als boer en muzikant hecht ik veel belang aan het bewaren van onze historische en culturele identiteit. Mee zorgen voor goed en gezond eten voor de mensen van Arusha, nu en in de toekomst, dat is mijn opdracht.”

Jimson is een van de jonge ondernemers die werd geselecteerd bij het Generation Food-project van Rikolto. Hildagard Okoth, coördinator van het Arusha Food Smart City programma van Rikolto en verantwoordelijk voor het Generation Food-project waarbij jonge ondernemers in de landbouw en voedingssector ondersteund worden, vertelt:

"Ik ben echt fier op de succesvolle start die Generation Food hier heeft gekend. Het enthousiasme en de overgave waarmee jongeren hierin meewerken is buitengewoon. De vooruitgang die ze hebben gemaakt sinds de start in augustus van vorig jaar tot nu, is indrukwekkend. De jonge ondernemers hebben hun beginnende bedrijfjes aanzienlijk weten op te waarderen, maar ook het stadsbestuur neemt meer en meer initiatieven om dit jong ondernemerschap te ondersteunen."

HILDEGARD OKOTH

Coördinator Generation Food Arusha

Een planeet met meer mensen op een duurzame en klimaatvriendelijke manier voeden? Dat vraagt een slimme aanpak en vernieuwende voedingsconcepten. Een kolfje naar de hand van dynamische ondernemers die in zo’n uitdaging een verdienmodel zien. Het samenwerkingsverband Generation Food verlaagt voor hen de drempel om van idee naar product te gaan. Meer over Generation Food.

Steun Generation Food met een gift
No items found.
No items found.

Boer overdag, muzikant bij nacht

‘Jimson Julius Kivuyo also known as GP, farmer by day, musician by night’, zo omschrijft Jimson zichzelf, met de brede glimlach die hem eigen is. Want naast melkveeboer is Jimson ook GP(Rowdix/O’ Bikoto) die samen met zijn vrienden van MSTAAfrika via de muziek een boodschap van verandering, vernieuwing en hoop wil uitdragen naar jongeren in Afrika en bij uitbreiding, de wereld. Zelf omschrijft hij wat hij en zijn vrienden doen als ‘edutaining’:

“Ik gebruik kunst, muziek en cultuur als instrument om jongeren over heel Afrika te entertainen en te inspireren. Wij willen hen bewust maken van het potentieel dat ze allemaal bezitten, we roepen hen op dat potentieel te benutten en de kansen te grijpen die zich voordoen. Met onze teksten en muziek moedigen we hen aan om die kansen, die zich vaak situeren in en om de landbouw, te gebruiken om verandering waar te maken en in beweging te komen, over het hele continent."

Zo was Jimson met MSTAAfrika o.a. actief bij World Cleanup Day in Arusha in september 2019.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws