Goed eten voor steden

Van lunchbuddy's tot TikTok-challenges: onze WSFA op de Eating City Summer Campus

September 13, 2023
Femke Van Vaerenbergh
Projectmedewerker Goed eten op school in Gent

Op 6 en 7 september bracht collega Femke een bezoek aan de Eating City Summer Campus in Parijs, waar ze via een workshop de deelnemers liet kennismaken met onze Whole School Food Approach. De deelnemers kregen te horen wat deze aanpak precies is, hoe we hiermee aan de slag gaan in scholen en brainstormden er zelf op los. Hier lees je een verslag van een boeiende voormiddag!

Brainstormen in de Franse natuur

De Eating City Summer Campus is niet aan haar proefstuk toe. Elk jaar stromen heel wat enthousiastelingen toe op het wonderlijke domein 'Bergerie de Villarceaux'. Een oude boerderij die is verbouwd in het natuurpark van Vexin, op zo'n 70 km van Parijs. De deelnemers zijn tussen de 22 en 32 jaar oud en komen van over heel Europa. Hun gezamenlijke drijfveer? Bijleren hoe we onze voedselsystemen kunnen verbeteren. In deze jaarlijkse Summer Campus staan de complexiteit en uitdagingen van onze stedelijke voedselsystemen immers centraal. De deelnemers doen nieuwe kennis op, creëren duurzame netwerken en denken mee na over echte oplossingen, klein of groot, die ze in hun eigen omgeving kunnen toepassen.

Onze Whole School Food Approach in de kijker

Rikolto mocht een workshop geven over de Whole School Food Approach (WSFA), een aanpak die tot stand kwam dankzij het Europese SchoolFood4Change-programma. Rikolto is daarbij verantwoordelijk voor het onderdeel rond de WSFA.

Wat is SchoolFood4Change?

Dit programma wil een gezonde en duurzame eetcultuur bevorderen bij zo’n 600.000 schoolkinderen en jongeren in 12 EU-lidstaten. Om dit te realiseren ging Rikolto in zee met 32 partners over heel Europa en met financiering van de Europese Commissie. Wat we al jaren doen met ons eigen programma GoodFood@School in Vlaanderen, starten we nu ook op Europese schaal. Zo vergroten we niet alleen onze eigen impact, maar leren we ook veel bij van anderen.

Meer info

Met deze aanpak willen we leerlingen gezondere en duurzamere voedingskeuzes bieden op lange termijn. Het gaat er niet alleen om welk eten ze op school aangeboden krijgen, maar ook waar het vandaan komt en hoe de productie ervan mens en milieu beïnvloedt. We willen iedereen hierbij betrekken: schoolpersoneel, koks, leerlingen, ouders en alle andere belanghebbenden.

Collega Femke stelt ons werk rond 'goed eten op school' voor.

We sloten de voormiddag af met een oefening rond hoe we leerlingen nog meer kunnen betrekken in dit thema. De deelnemers gingen actief aan de slag en kwamen met enkele creatieve voorstellen af. Zo bedacht een groepje een ‘Foodtok challenge’, waarbij de leerlingen worden aangemoedigd om TikTok-filmpjes rond voeding te maken. Een ander groepje werkte dan weer een soort ‘lunchbuddy-concept’ uit. Daarbij worden leerlingen uit verschillende landen met elkaar gekoppeld en werken ze het hele schooljaar lang samen rond voeding op school.

Daar gaan we maar al te graag verder mee aan de slag!

Benieuwd hoe we doorheen het jaar werk maken van goed eten op school voor elk kind? Schrijf je snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwste updates.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws