Goed eten voor steden

Basisschool De Kriek: een school waar niet enkel de leerlingen van zouden moeten leren

May 31, 2023
Annelies Smets
Projectcoördinator SchoolFood4Change (EU)

Op een zonnige dinsdagnamiddag op 18 april werden we hartelijk ontvangen in Gemeenteschool De Kriek in Schaarbeek. De Kriek werkt binnen het SchoolFood4Change-project op belangrijke thema's zoals de Whole School Food Approach (WSFA), openbare aanbestedingen en gezonde voeding.

De school wekte onze interesse nadat directrice Tineke Debuyst aanwezig was op de regionale ontmoeting van het SchoolFood4Change-project. Ze deelde er heel enthousiast haar ideeën voor de school. Tineke is halftijds directrice en staat halftijds voor de klas. Wanneer je haar ontmoet, merk je al snel dat zij meer dan voltijds gemotiveerd is om van haar thuis, De Kriek, een prachtige, klimaatvriendelijke en gezonde school te maken. "Op zijn Brussels" (vlot springend van het Frans, naar het Nederlands en het Engels) vertelde zij over de reeds verwezenlijkte projecten rond gezonde voeding op school, over de projecten die in de stijgers staan en over haar grote dromen.

No items found.
No items found.

Een lange lijst aan goede praktijken

Na jaren van les in containers en verhuizen, zijn de klassen van De kriek vanaf dit schooljaar gevestigd in een hele mooie nieuwbouw. Aan de overkant van de speelplaats, in een gerenoveerde fabriek, bevinden zich de refter en de turnzaal, die makkelijk in de top 10 van mooiste turnzalen ter wereld kan worden opgenomen.

Naast het geluk van deze mooie infrastructuur, heeft de jonge school al een hele lijst aan good practices op haar teller staan wanneer het op gezonde schoolvoeding aankomt.

De Kriek is opgestart in 2011. Vanaf het begin waren er duidelijke regels rond voeding:

  1. Geen snoep (en dus geen verpakkingsafval)
  2. Enkel fruit
  3. Enkel water

Doordat dit van bij de opstart van de school is beslist, raakten deze regels vlot ingeburgerd. Snoep wordt niet gemist, dankzij een arsenaal aan initiatieven die van goed eten op school de norm maken:

  • De school biedt een fruitabonnement aan. Voor 5 euro per maand krijgt elk kind twee stukken fruit per dag. De kinderen uit een economisch moeilijkere gezinssituatie kunnen hier ook gewoon aan meedoen, omdat de school een sociaal steunfonds heeft opgericht. Zo is er geen verschil tussen de kinderen en dus geen stigmatisering.
  • De warme maaltijden (zo'n 20% van de leerlingen is hiervoor ingeschreven) zijn 100% vegetarisch en komen van een duurzame leverancier. De gemeente Schaarbeek heeft gekozen om voor alle gemeentescholen met deze leverancier samen te werken. Op deze manier staan zij al ver op het vlak van openbare aanbestedingen. De scholen beslissen zelf of er al dan niet vlees en vis wordt aangeboden.
  • Alle leerlingen krijgen elke dag gratis soep. Dit is zo voor alle 20 gemeenschappelijke basisscholen in Schaarbeek.
  • Voor het schoolfeest werd er een wedstrijd georganiseerd. Per klas maakte men een eigen gezonde burger, de winnende burger werd geserveerd op het schoolfeest!

Niet te vergeten in dit verhaal zijn de werknemers Milouda, Zehra , Georgia en Eme. Zij spelen een sleutelrol op deze school. Zij bieden zowel het fruit als de maaltijden aan aan de kinderen en maken hen hiervoor enthousiast. Het belang hiervan kan niet overschat worden, zij zorgen ervoor dat kinderen nieuwe dingen proeven en zijn tegelijkertijd ook een belangrijke connectie tussen de school, de kinderen en de ouders.

Projecten in de stijgers

De Kriek zit niet stil en is volop bezig met de realisatie van volgende projecten:

  • Er komt een composteerbak.
  • Op de speelplaats werd er een natuurlijke speeltuin geplaatst met houten balken om op te spelen. Tussen deze balken wilt men nog extra groen toevoegen.
  • Het dak van de school is de tweede speelplaats, hier wordt alles klaargemaakt om moestuintjes aan te leggen.

Dream big

Hoewel wij met onze mond open stonden van alle sterke initiatieven die er al gaande zijn op deze school, is er voor Tineke nog veel ruimte voor verbetering:

  • Tineke werd geïnspireerd door de ontbijtkarretjes van basisschool Pee & Nel in een van onze Leuvense projecten. Ze wilt er graag werk van maken dit ook per klas te organiseren tijdens de 'Warme welkom', waarbij elke leerkracht 15 minuten voor de lesdag start, al in de klas aanwezig is.
  • Er wordt ook gedroomd over een heuse gezonde "foodtruck" op school.
  • Op langere termijn wil de directrice ook graag werk maken van meer educatie rond wat een gezonde brooddoos nu juist is.
  • Als 'Kriek' op de taart zouden ze graag een eigen chef op school hebben, die kookt met ingrediënten uit de moestuin en waarbij de leerlingen betrokken worden.

Dit bezoek heeft ons geïnspireerd en enthousiast gemaakt. Het toont dat er veel mogelijk is wanneer je de juiste personen op de juiste plek op het juiste moment hebt. Tineke gaf ook zelf aan dat zij veel ruimte krijgen van de Gemeente Schaarbeek om hun ding te doen, wat het belang hiervan in de verf zet.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws