Goed eten voor steden

Goed eten op school in de hele wereld

March 22, 2024
Chloé Van Uytven
Communicatiemedewerker

Wie Rikolto een beetje kent, weet dat ‘goed eten op school’ hoog op de agenda staat bij ons. Over de hele wereld bouwen we samen aan het recht op goed eten, voor élk kind. Want dat zou toch echt geen privilege mogen zijn. Enkele weken geleden verzamelden we in Leuven met alle internationale collega’s die hier elke dag werk van maken. We namen de tijd om even in de diepte terug te blikken en te kijken hoe we in de toekomst onze samenwerking kunnen versterken. Dat het een boeiende week was, een kort verslag.

Al jaren zetten we ons bij Rikolto wereldwijd in voor goed eten op school en zetten we tal van voedselprogramma’s op poten in samenwerking met lokale gemeenschappen en partners. Ons gemeenschappelijk doel? Een holistische aanpak ontwikkelen om de toegang van leerlingen tot gezond, duurzaam en voedzaam voedsel te verbeteren. Samen bereiken we ondertussen maar liefst 626.000 leerlingen in 3.000 scholen en helpen we scholen mee eetomgevingen te creëren waarbij gezondheid, welzijn en duurzaamheid centraal staan. Een hele boterham dus (pun intended), maar meteen ook hoog tijd om eens met alle collega’s de hoofden bij elkaar te steken.

Van 4 tot 8 maart werd ons kantoor in Leuven even dé hotspot van ons goodfood@school-programma. Collega’s uit Congo, Senegal, Burkina Faso, Indonesië, Vietnam, Peru en Ecuador streken neer in ons Belgenlandje – voor de gelegenheid bleven de maartse buien zowaar achterwege en beloofde het zo meteen een stralende week te worden.

Elk land vertelde vol trots hoe zij werk maken van goed eten op school en hoe we er met Rikolto het verschil maken. Er volgden presentaties over schoolmaaltijden, gesprekken met (lokale) overheden en boeren en allerhande voorstellingen van handige toolkits.

De rode draad doorheen heel de week was overduidelijk het enthousiasme en de motivatie van alle collega’s – nu eenmaal een prachtige en kenmerkende eigenschap van onze geliefde Rikolto-mensen. Maar ook inhoudelijk kwamen er aantal dingen steeds opnieuw terug. Ik lijst de veelbesproken thema’s even op om het overzicht te bewaren: ouderbetrokkenheid, samenwerking met (lokale)overheden, voedselomgeving, jongerenambassadeurs/leerlingenbetrokkenheid en connectie met boeren uit de buurt.

No items found.
No items found.

Zo vertelde Senegal over de grote invloed die de voedselomgeving heeft op wat de kinderen eten. In de schoolrefter zelf wordt er dan wel een voedzame maaltijd aangeboden, luttele meters verder staat de straat vol met marktjes boordevol fastfood en andere ongezonde versnaperingen. Een grote uitdaging dus om kinderen dan gezond te laten eten. Samen met Rikolto kwamen enkele scholen daarom met de oplossing om zelf een eetkraampje op poten te zetten met allerlei verse producten van lokale boeren. Een schoolmoestuintje vormde bovendien een mooie aanvulling op de bredere voedseleducatie van de leerlingen.

Ook de invloedrijke rol van ouders bleek voer voor gesprek te zijn. Zijn ouders niet mee in het verhaal, dan is de kans immers veel kleiner dat nieuwe schoolmaaltijden gaan aanslaan. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met culturele en religieuze verschillen. Alle aanwezige collega’s kwamen tot de conclusie dat daar nu misschien nog niet genoeg naar gekeken wordt. In Leuven startten we enkele maanden geleden bijvoorbeeld wel met een pilootproject rond vegetarische warme maaltijden: niet enkel beter voor het milieu, maar ook toegankelijk voor alle leerlingen.

Een bezoek aan een lokale school kon natuurlijk niet ontbreken tijdens deze boeiende uitwisseling. We trokken met z’n allen naar De Kriek, een SchoolFood4Change-school in Schaarbeek die volop werk maakt van onze ‘Whole School Food Approach’. Directeur Tineke leidde ons doorheen de bruisende gangen en vertelde vol aanstekelijk enthousiasme over de warme maaltijden en verse soep, over de moestuintjes op het dak van de school en over haar ambitieuze plannen voor de toekomst. Een inspirerende kennismaking met ons werk in België voor de internationale collega’s, amai!

Enkele algemene sessies rond communicatie, fondsenwerving en M&E (monitoring & evaluatie) gaven alle collega’s tot slot een breder beeld van de werking van Rikolto. Je ziet: wat was het dus werkelijk een interessante en leerrijke week! Er valt nog heel wat meer te vertellen natuurlijk, maar ik had beloofd het kort te houden.

Wij hebben alvast enorm veel goesting om er met heel het team ook dit jaar weer volop in te vliegen. Zodat goed eten op school voor élk kind steeds een beetje meer een recht wordt, overal ter wereld.

Veel dank aan onze internationale collega’s voor hun boeiende inzichten en de inspirerende uitwisseling: Ulil, Harouna, Carolina, Vanesa, Anne Kathérine, Hang, Den, Bonnke en Charlotte.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws